Ταξιδεύουμε στα σχολεία!

Το Exploration είναι ένα κινητό παιδικό μουσείο που ταξιδεύει παντού για τα παιδιά με αποσκευές τις συλλογές, τα εκθέματα και τους ερμηνευτές του! Ένας από τους πιο αγαπημένους μας προορισμούς είναι φυσικά το σχολείο!

Το Exploration δίνει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τις συλλογές και τα εκθέματα του Μουσείου μέσα στο δικό τους χώρο: το σχολείο. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε όλες τις τάξεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σχεδιάζονται από το Τμήμα Εκπαίδευσης ακολουθώντας τις αρχές της σύγχρονης μουσειακής εκπαίδευσης και της παιδικής μουσειολογίας. Σεβόμενοι τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντας των παιδιών, προσεγγίζουμε ποικίλα θέματα της καθημερινής ζωής και του πολιτισμού, και πάντα με αφορμή τις συλλογές και τα εκθέματα του Μουσείου, επεξεργαζόμαστε αντικείμενα, πειραματιζόμαστε, εξερευνούμε και παίζουμε ανακαλύπτοντας τον κόσμο.

Φέτος, ανταποκρινόμενοι στις νέες συνθήκες του σχολικού προγράμματος, οι θεματικές των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων ανταποκρίνονται στη φιλοσοφία των νέων "Εργαστηρίων Δεξιοτήτων", προσφέροντας στα παιδιά τα βασικά εργαλεία για να αναπτύξουμε από κοινού τις βασικές μας δεξιότητες: κριτική σκέψη, κοινωνική συναίσθηση, περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά, ψυχική και συναισθηματική υγεία, συνεργασία και δημιουργικότητα.

Διαλέξτε το πρόγραμμα που ταιριάζει στην θεματική του σχολικού προγράμματος ή/και του εργαστήριου δεξιοτήτων και ελάτε να εξερευνήσουμε παρέα με το Μουσείο στην τάξη σας!

Μη Μου... Τα Σχέδια Τάραττε (Νηπιαγωγείο)

Θεματική Ενότητα: Φροντίζω το περιβάλλον | Δημιουργική σκέψη & Πρωτοβουλία

Πόσα σχήματα υπάρχουν στη φύση; Για ποιο λόγο οι ζωγράφοι ξέρουν γεωμετρία; Απλά καθημερινά αντικείμενα δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν τη γεωμετρία στη φύση, στο σώμα, στο περιβάλλον μας.                       

>> διαβάστε περισσότερα
Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ. (Νηπιαγωγείο, Α' και Β' Δημοτικού)

Θεματική Ενότητα: Ζω Καλύτερα – Ευ Ζην

Με αφορμή μία μικρή πόλη, εξερευνούμε το οδικό περιβάλλον και ανακαλύπτουμε δρόμους και κτίρια, οχήματα και πεζούς, σήματα πάνω και κάτω στο δρόμο. Ποιος είναι, όμως, ο κύριος Κ.Ο.Κ.; Τι μας συμβουλεύει να κάνουμε;                    

>> διαβάστε περισσότερα


Μουσείο: ο ναός των Μουσών (Α', Β' και Γ’ Δημοτικού)

Θεματική Ενότητα: Φροντίζω το περιβάλλον | Δημιουργική σκέψη & Πρωτοβουλία

Οι 9 Μούσες μάς ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο για να γνωρίσουμε το Μουσείο, το Τέμενο των Μουσών. 

Με αφετηρία το Μουσείον της Αλεξάνδρειας, εξερευνούμε αντικείμενα και ιστορίες και ανακαλύπτουμε τις τέχνες με τις επιστήμες στο πρώτο μουσείο του κόσμου.                                                                                                                                                 

>> διαβάστε περισσότερα


Μες το μουσείο (Δ', Ε' και Στ' Δημοτικού)

Θεματική Ενότητα: Φροντίζω το περιβάλλον | Δημιουργική σκέψη & Πρωτοβουλία

Τα παιδιά ανακαλύπτουν την έννοια “μουσείο” εξερευνώντας καθημερινά αντικείμενα, αντίγραφα και αυθεντικά τεκμήρια του πολιτισμού. 

Αναλαμβάνοντας το ρόλο του μουσειολόγου, του συντηρητή, του ξεναγού, αλλά και του επισκέπτη, φτιάχνουν το δικό τους μουσείο!                                                                                                                                                                                                                

>>διαβάστε περισσότερα


Βιβλίο: τα φύλλα που μιλάνε (Δ', Ε' και Στ' Δημοτικού)

Θεματική Ενότητα: Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ | Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη | Φροντίζω το περιβάλλον

Τι είναι, τελικά, το βιβλίο; Με οδηγό την Ιστορία, τα παιδιά λύνουν γρίφους, αποκρυπτογραφούν παλιά μυστικά και με αφορμή πρόσωπα και γεγονότα ανακαλύπτουν το βιβλίο ως ένα αντικείμενο αντιπροσωπευτικό του πολιτισμού μας.

>> διαβάστε περισσότερα


Ελληνική Επανάσταση: Με τη ματιά του ιστορικού (Ε' και Στ' Δημοτικού)

Θεματική Ενότητα: Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ | Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη

Πώς ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση του 1821; Ποιες μάχες καθόρισαν την πορεία της; Ποια πρόσωπα πρωτοστάτησαν; Ελάτε να μεταμορφωθούμε σε Ιστορικούς και να μελετήσουμε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας! 

>> διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου www.exploration.gr. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου στο mail edu@exploration.gr ή στο τηλέφωνο +30 6948 822 622 για να οργανώσουμε από κοινού μία ασφαλή και ευχάριστη μουσειακή εμπειρία στο σχολείο σας. 

Γιατί στο Παιδικό Μουσείο Exploration εξερευνούμε και ανακαλύπτουμσυνεχώς!Χρήσιμες πληροφορίες προς τους εκπαιδευτικούς:

  • Τα εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιούνται στο χώρο του σχολείου. Λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών, τα προγράμματα υλοποιούνται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ή στο χώρο των εκδηλώσεων ή ακόμα και στην αυλή του σχολείου, αν το επιτρέπει ο καιρός. 
  • Ο αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25 άτομα ανά πρόγραμμα. Κάθε τμήμα μπορεί να χωριστεί σε δύο ομάδες και να συμμετέχουν σε δύο διαδοχικά προγράμματα, προστατεύοντας την υγεία των μαθητών και τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις. 
  • Οι ερμηνευτές του Μουσείου επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή/και την βεβαίωση αρνητικού PCR ή rapid test που έχουν πραγματοποιηθεί πριν την προγραμματισμένη μέρα και ώρα της επίσκεψης.
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των μαθητών και των ερμηνευτών μας, εξασφαλίζοντας μια ευχάριστη μουσειακή εμπειρία στο χώρο του σχολείου.