Τζέιμς ΜακΚούν Σμιθ

Τζέιμς ΜακΚούν Σμιθ

Ο πρώτος Αφροαμερικανός γιατρός με δίπλωμα ιατρικής που διευθύνει το πρώτο φαρμακείο έγχρωμων στις ΗΠΑ.

Ο Τζέιμς ΜακΚούν Σμιθ γεννιέται στο Μανχάταν το 1813. Ο πατέρας του, ο Σάμιουελ Σμιθ, είναι ένας λευκός έμπορος που έχει φέρει τη μητέρα του από τη Νότια Καρολίνα ως σκλάβα. Ο Σμιθ γεννιέται και αυτός ως σκλάβος. 

Ζει και μεγαλώνει με τη μητέρα του. Είναι μαθητής στο Αφρικανικό Ελεύθερο Σχολείο, το μοναδικό σχολείο που μπορεί να πάει λόγω της φυλής του. Όλοι οι δάσκαλοι αναφέρονται σε αυτόν με τα καλύτερα λόγια: ο Σμιθ είναι ένας πολύ έξυπνος μαθητής! Σημαντική βοήθεια και συμπαράσταση έχει από τον δάσκαλό του, τον αιδεσιμότατο Πίτερ Ουίλιαμς, ο οποίος είναι αυτός που θα τον ενθαρρύνει για τις μελλοντικές σπουδές του. Τον Ιούλιο του 1827, ψηφίζεται ο νόμος χειραφέτησης στη Νέα Υόρκη και έτσι απελευθερώνονται επίσημα και όλοι οι υπόλοιποι σκλάβοι. Ανάμεσά σε αυτούς, αποκτά την ελευθερία του και ο Σμίθ. Είναι μόλις 14 ετών.

Ο Σμιθ τελειώνει το σχολείο σχεδόν με άριστα. Το όνειρό του; Να γίνει γιατρός για να βοηθάει τους ανθρώπους! Κάνει αμέσως αίτηση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Ιατρικό Κολλέγιο της Γενεύης. Καμία αίτηση, όμως, δε γίνεται δεκτή. Ο λόγος; Μα φυσικά… το χρώμα του δέρματός του! Ο αγαπημένος του δάσκαλος Ουίλιαμς τον ενθαρρύνει να κάνει αίτηση στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, στη Σκωτία. Εκεί η ζωή είναι πιο εύκολη για τους έγχρωμους ανθρώπους! Μάλιστα, καταφέρνει να του βρει και τα απαραίτητα χρήματα για το ταξίδι και τις σπουδές του. Ο Σμιθ μετά από πολύ καιρό φτάνει στον προορισμό του. Καθώς περπατάει στην προκυμαία του Λίβερπουλ, μια δυνατή σκέψη τού έρχεται στο μυαλό, μια σκέψη που θα του δώσει τη δύναμη να εκπληρώσει το όνειρό του: «Είμαι πια ελεύθερος!»

Το 1835 ο Σμιθ αποφοίτα πρώτος στην τάξη του από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Με την καθοδήγηση του αγαπημένου του δασκάλου, ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές τους σπουδές και το 1837 λαμβάνει και το διδακτορικό του δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Γλασκόβης, το οποίο θεωρείται ένα από τα κορυφαία προγράμματα στην Ευρώπη. Ο Σμιθ νιώθει πετυχημένος και ευτυχισμένος! Παράλληλα με τις σπουδές του, όμως, ο Σμιθ μάχεται για την κατάργηση της δουλείας. Εκείνη την περίοδο, η Σκωτία και η Αγγλία έχουν ήδη καταργήσει με νόμο τη δουλεία. Ο Σμιθ νιώθει ικανοποιημένος, αλλά και φοβισμένος ταυτόχρονα. Ετοιμάζεται για το ταξίδι της επιστροφής του στην Αμερική.

Όταν ο Σμιθ επιστρέφει στο Μανχάταν, η μαύρη κοινότητα τον υποδέχεται ως ήρωα. Είναι ο πρώτος πανεπιστημιακός Αφροαμερικανός γιατρός στις Ηνωμένες Πολιτείες! Ανοίγει το δικό του ιατρείο και περιθάλπει όλους τους ασθενείς, μαύρους και λευκούς. Μαζί με το ιατρείο, καταφέρνει να ανοίξει και το πρώτο αφροαμερικανικό φαρμακείο. Λίγο μετά, διορίζεται ως μόνιμος γιατρός στο Έγχρωμο Ορφανοτροφείο. Εργάζεται εκεί για 20 περίπου χρόνια, εμβολιάζοντας και σώζοντας πολλά παιδιά από την ιλαρά, τη φυματίωση και την ευλογιά, ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμα φάρμακα. Συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια, γράφει άρθρα σε ιατρικά περιοδικά και κάνει γνωστές όλες του τις ιατρικές του ανακαλύψεις. Ο Σμιθ είναι αφοσιωμένος στη δουλειά του! Αν και αναγνωρίζουν όλοι το ιατρικό του έργο, δε γίνεται ποτέ δεκτός στην Αμερικανική Ιατρική Ένωση λόγω των φυλετικών διακρίσεων.

Αφοσιωμένος, όμως, παραμένει και στον αγώνα του! Μέσα από την εργασία του, ο Σμιθ υπερασπίζεται τα δικαιώματα της φυλής του και αντικρούει την οποιαδήποτε διάκριση! Υποστηρίζει θερμά την κατάργηση της δουλειάς και ηγείται το 1853 το Εθνικό Συμβούλιο Έγχρωμων Ανθρώπων, που είναι και η πρώτη εθνική οργάνωση για τη μαύρη κοινότητα. Δίνει διαλέξεις και γράφει πολλά άρθρα για όλες τις απόψεις του και δίνει έμπνευση σε ακόμα περισσότερους υποστηρικτές του.  

Το 1863 ο Σμίθ διορίζεται ως καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Γουίλμπερφορς, το πρώτο αφροαμερικάνικο κολέγιο στης Ηνωμένες Πολιτείες. Δυστυχώς, είναι πολύ άρρωστος για να αναλάβει τη θέση. Στις 17 Νοεμβρίου του 1865, ο Τζέιμς Σμιθ πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια. 19 ημέρες  μετά τον θάνατό του, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταργούν με νόμο την δουλεία. 153 χρόνια μετά τον θάνατό του, τον Νοέμβριο του 2018, η Ιατρική Ακαδημία της Νέας Υόρκης αναγνωρίζει, πλέον, τον Σμιθ ως Μέλος της Ακαδημίας.

Προσπάθησα να αποκτήσω εκπαίδευση, με κάθε θυσία και κάθε κίνδυνο, 

και να εφαρμόσω μια τέτοια εκπαίδευση για το καλό της κοινής μας χώρας!


ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕ:

  • Ο Τζέιμς Σμιθ ήταν ο πρώτος Αφροαμερικάνος γιατρός που σπούδασε και πήγε πτυχίο στην Ιατρική! Ως γιατρός, εξέταζε τους ανθρώπους και τους θεράπευε από διάφορες ασθένειες. Για να το κάνει αυτό, όμως, μελέτησε πολύ το ανθρώπινο σώμα, από ποια μέρη αποτελείται και που βοηθάει το καθένα από αυτά. Τι θα έλεγες να μελετήσουμε και εμείς το σώμα μας; Βρες μια μεγάλη χαρτόκουτα και ξάπλωσε ανάσκελα πάνω σε αυτήν. Ζήτα από τα αδέρφια σου ή/και τους γονείς σου να σχεδιάσουν το περίγραμμα του σώματός σου πάνω στο χαρτί. Εκτύπωσε και κόψε τα κόκκαλα που θα βρεις εδώ και τα όργανα που θα βρεις εδώ. Προσπάθησε τώρα να τα τοποθετήσεις πάνω στο… σώμα σου! Σε ποιο μέρος του σώματός μας βρίσκονται τα πλευρά; Πού ακριβώς βρίσκεται η καρδιά μας; Για ποιο λόγο έχουμε κόκκαλα στα πόδια μας;
  • Εκτός από γιατρός, ο Σμιθ ήταν και φαρμακοποιός! Τι δουλειά κάνει ο φαρμακοποιός; Είναι ο άνθρωπος που παρέχει τα φάρμακα και δίνει οδηγίες για την σωστή χρήση τους. Εκτός από τα φάρμακα, όμως, ο φαρμακοποιός μάς δίνει και πολλά ακόμη πράγματα για την υγεία μας! Ποια είναι αυτά άραγε; Ψάξε και βρες το φαρμακείο που κρύβεται μέσα στο σπίτι σου. Με τη βοήθεια ενός ενήλικα, βγάλε ένα ένα τα πράγματα που έχει μέσα. Παρατήρησέ τα καλά. Πόσα από αυτά είναι φάρμακα; Πόσα από αυτά βιταμίνες ή είδη προστασίας από τραυματισμούς; Πού τα χρησιμοποιούμε όλα αυτά; Για ποιο λόγο τα χρειαζόμαστε; Μη ξεχάσεις την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς το φαρμακείο της γειτονιάς σου, να δεις πιο προσεκτικά τι άλλα πράγματα κρύβονται μέσα σε αυτό!  
  • Το ήξερες φυσικά ότι υπάρχουν και… μουσεία ιατρικής! Πολλά μουσεία ιατρικής, υγείας και φαρμακολογίας βρίσκονται στην πιο μεγάλη πόλη της Αγγλίας, στο αγαπημένο μας Λονδίνο! Μπες εδώ και ανακάλυψε τις ιστορίες που κρύβονται στο Μουσείο του Φλέμινγκ και του Φρόιντ, στο Μουσείο Παθολογίας, Οδοντιατρικής και Αναισθησίας, στο Μουσείο του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού και του Βασιλικού Νοσοκομείου, ακόμα και στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους. Από ιατρικά εργαλεία και καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, βότανα και δόντια, φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις, στα μουσεία αυτά θα ανακαλύψεις όλες τις προσπάθειες που κάνουν οι γιατροί για να μάς εξασφαλίσουν μια καλή υγεία !