Τσαρλς Ρίτσαρντ Ντρου

Τσαρλς Ρίτσαρντ Ντρου

Ο εφευρέτης της τράπεζας αίματος που συνεχίζει να σώζει ζωές!

Ο Τσαρλς Ρίτσαρντ Ντρου γεννιέται στην Ουάσιγκτον στις 3 Ιουνίου του 1904. Οι γονείς του κατάγονται από Αφροαμερικανική οικογένεια: ο πατέρας του εργάζεται στα χαλιά και η μητέρα του είναι δασκάλα. Ο Ρίτσαρντ και η Νόρα μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους ζουν σε μια μεσοαστική γειτονιά της Ουάσιγκτον. Ο Ντρου εργάζεται από πολύ μικρή ηλικία, μοιράζοντας καθημερινά πάνω από χίλιες εφημερίδες στα σπίτια της γειτονιάς του.

Το 1922 ο Ντρου αποφοιτά από το γυμνάσιο Ντούνμπαρ της Ουάσιγκτον, το οποίο είναι γνωστό για την ισότητα και τις ευκαιρίες που δίνει σε όλους τους μαθητές του, παρ’ όλες τις φυλετικές διακρίσεις που υπάρχουν αυτή την εποχή. Αν και αγαπά να διαβάζει χημεία και να παρατηρεί τον κόσμο γύρω του, ο Ντρου είναι και φοβερός αθλητής! Οι αθλητικές αυτές επιδόσεις του εξασφαλίζουν μια υποτροφία στο Κολλέγιο Άμερστ της Μασαχουσέτης. Το 1926 αποφοιτά από το Κολλέγιο με ένα και μοναδικό όνειρο: να γίνει γιατρός! Ο Ντρου, όμως, δεν έχει χρήματα για σπουδές και έτσι ξεκινά αμέσως την δουλειά στο Κολλέγιο Μόργκαν. Εκεί, εργάζεται ως καθηγητής χημείας και βιολογίας. Ο Ντρου είναι χαρούμενος! Αρχίζει και μαζεύει χρήματα για το όνειρό του!

Μετά από λίγο καιρό, ο Ντρου καταφέρνει να μαζέψει τα χρήματα που χρειάζεται και κάνει αιτήσεις σε διάφορες ιατρικές σχολές. Τελικά, γίνεται δεκτός στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ στο Μόντρεαλ του Καναδά. Εκεί, γνωρίζει και συνεργάζεται με τον Τζον Μπίτι, που ασχολείται με τις μεταγγίσεις του αίματος και πως μπορεί να θεραπεύσει τους ασθενείς του. Αυτή την εποχή δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που χάνουν την ζωή τους, καθώς δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα μια επιτυχημένη μέθοδο μεταφοράς και αποθήκευσής του αίματος ώστε να χρησιμοποιείται όταν χρειάζεται. Δίπλα στον Μπίτι, ο Ντρου ανακαλύπτει τα μυστικά του αίματος και αρχίζει να διαβάζει περισσότερο για αυτό. Η μελέτη αυτή θα του φανεί χρήσιμη στο μέλλον για την μεγάλη του ανακάλυψη! Το 1933 αποφοιτά, δεύτερος στη σειρά, από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ ως «Διδάκτωρ Ιατρικής και Χειρουργικής».

Διορίζεται για πρώτη φορά ως καθηγητής το 1935 στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ, ενώ μετά από ένα χρόνο, βρίσκεται ως καθηγητής χειρουργικής και ως βοηθός χειρουργού στο Νοσοκομείο Φρίντμαν του ίδιου Πανεπιστημίου. Παράλληλα με την εργασία του, ο Ντρου συνεχίζει τις διδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, καθώς ακόμα αναζητά απαντήσεις για το αίμα και πως μπορεί να διατηρηθεί σωστά! Ύστερα από μια εξαντλητική έρευνα, ο Ντρου καταφέρνει να αφαιρέσει το υγρό αίμα από τα κύτταρα και πετυχαίνει να το διατηρήσει σωστά για περισσότερο από δύο μήνες! Η «Τράπεζα Αίματος: Μελέτη για τη διατήρηση του αίματος» είναι η διδακτορική διατριβή του Ντρου που του χαρίζει το 1940 τον τίτλο του «Διδάκτωρ Επιστημών της Ιατρικής». Ο Ντρου είναι ο πρώτος Αφροαμερικάνος γιατρός στην ιστορία που λαμβάνει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ο πρώτος που ανακαλύπτει την τράπεζα αίματος.

Την ίδια περίοδο που ο Ντρου αποκτά το διδακτορικό του, ξεσπά και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Τα μέτωπα του πολέμου είναι πολλά και οι στρατιώτες που χάνουν τη ζωή τους ακόμη περισσότεροι. Ο Ντρου, όμως, με την ανακάλυψή του καταφέρνει να σώσει πολλούς από αυτούς! Οργανώνει την τράπεζα αίματος της Μεγάλης Βρετανίας και καταφέρνει να συλλέξει αίμα από 15.000 ανθρώπους για τους Βρετανούς στρατιώτες. Το αίμα διατηρείται στην τράπεζα αίματος και μεταγγίζεται σε όσους τραυματίες το χρειάζονται. Η δουλειά του Ντρου γίνεται γνωστή στην Αμερική και συγκεκριμένα στον Αμερικανικό Ερυθρό Στρατό που τον καλεί να αναλάβει την ίδρυση και την οργάνωση της δικής τους τράπεζας αίματος. 

Ο Ντρου γίνεται ο πρώτος διευθυντής της αμερικάνικης τράπεζας αίματος και δημιουργεί σταθμούς δωρητών αίματος για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Μετά από λίγο καιρό, ο Ερυθρός Σταυρός αποφασίζει ότι το αίμα των Αφροαμερικάνων θα διαχωρίζεται από των υπολοίπων και θα αποθηκεύεται χωρίς να χρησιμοποιείται αρχικά πουθενά. Αργότερα, όμως, αλλάζουν γνώμη και αποφασίζουν να μεταγγίζεται μόνο σε Αφροαμερικάνους τραυματίες ή/και ασθενείς. Ο Ντρου αρνείται να ακολουθήσει αυτό τον φυλετικό διαχωρισμό και παραιτείται.

Το 1941 ο Ντρου επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ και στη θέση πάλι του καθηγητή. Κερδίζει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του και το σεβασμό των φοιτητών του. Ηγείται, πλέον, το χειρουργικό τμήμα του Νοσοκομείου Φρίντμαν, ενώ αργότερα γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικάνος Εξεταστής του Αμερικανικού Συμβουλίου Χειρουργικής. Το 1944 ο Εθνικός Σύλλογος Προόδου Έγχρωμων Πολιτών τιμά τον Ντρου με το μετάλλιο «Spingarn» για την ανακάλυψη της μεθόδου συντήρησης του αίματος και της δημιουργίας της τράπεζας αίματος.

Την 1η Απριλίου του 1950, ο Ντρου μαζί με τους συναδέλφους του ταξιδεύουν μέχρι την Αλαμπάμα για να παρακολουθήσουν ένα ιατρικό συνέδριο. Στην επιστροφή τους, και ενώ οδηγεί ο Ντρου, το αυτοκίνητό τους εμπλέκεται σε τροχαίο ατύχημα. Οι επιβάτες του αυτοκινήτου σώζονται, εκτός από τον οδηγό. Ο Τραρλς Ντρου πεθαίνει σε ηλικία 45 ετών, αφήνοντας πίσω την σύζυγό του με τα τέσσερα παιδιά τους.

Το αίμα των ανθρώπων διαφέρει στις ομάδες αίματος, 

αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική βάση που να υποδεικνύει 

ότι το ανθρώπινο αίμα διαφέρει από φυλή σε φυλή.


ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕ:

  • Ο Τσαρλς Ντρου χρειάστηκε πάρα πολύ καιρό για να μελετήσει το αίμα και να καταλάβει από ποια συστατικά αποτελείται. Πώς είναι το αίμα; Το αίμα αποτελείται κυρίως από το πλάσμα, ένα άμορφο συστατικό μέσα στο οποίο βρίσκονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Το πλάσμα κατά 91.5% αποτελείται από νερό, ενώ το υπόλοιπο 8.5% είναι στερεό και περιλαμβάνει πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Τι θα έλεγες να τα βλέπαμε όλα αυτά λίγο… καλύτερα; Κατέβασε εδώ το φυλλάδιο του Μουσείου και φτιάξε το δικό σου μοντέλο αίματος στο σπίτι!
  • Τι χρώμα έχει το αίμα; Μα… φυσικά κόκκινο! Ή μήπως όχι; Τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος περιέχουν μια πρωτεΐνη, την «αιμοσφαιρίνη» που ρυθμίζει το οξυγόνο και το σίδηρο στο αίμα. Όταν αλλάζει τις ποσότητες αυτών, αλλάζουν και οι… αποχρώσεις του αίματος! Κατέβασε εδώ το παιχνίδι μνήμης και ανακάλυψε τι χρώμα αίμα έχουν τα ζώα! Απλά εκτύπωσε τις κάρτες, αναποδύρισε τες και αντιστοίχισε το κάθε ζώο με το χρώμα του! Τι διαφορετικό παρατηρείς σε αυτά;
  • Υπάρχουν, άραγε, σήμερα τράπεζες αίματος; Μα φυσικά! Μάλιστα, υπάρχουν και πολλοί οργανισμοί που οργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία, ώστε να συλλέξουν αίμα από δωρητές αίματος. Το αίμα συλλέγεται από διάφορους ανθρώπους και στη συνέχεια το αποθηκεύουν για να το δώσουν όταν το χρειαστεί κάποιος/α. Όπως ακριβώς έκανε και ο Ντρου για τους στρατιώτες του πολέμου! Αν θέλεις να ανακαλύψεις περισσότερα για την αιμοδοσία και πόσο σημαντική είναι, εμείς σου προτείνουμε να διαβάσεις την ιστορία της αλεπούς Μαριλού που θα βρεις στο βιβλίο εδώ. Καλή ανάγνωση!