Μέι Κάρολ Τζέμισον

Μέι Κάρολ Τζέμισον 

Μηχανικός, γιατρός και επιστήμονας. Η πρώτη αφροαμερικανίδα αστροναύτης της NASA

Η Μέι Κάρολ Τζέμισον γεννιέται στην Αλαμπάμα το 1956 και μεγαλώνει στην πόλη του Σικάγο. Η Τζέμισον αγαπά το διάβασμα από πολύ μικρή ηλικία, ενώ το όνειρό της είναι ένα ταξίδι στο διάστημα! Δε σταματά να διαβάζει βιβλία και να βλέπει ταινίες με διαστημόπλοια, όπως την τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Star Trek» με το ίνδαλμά της, την Μισέλ Νίκολς, ως υπολοχαγός Ουχούρα.

Η Τζέμισον αρχίζει να μελετάει για τη φύση και την ανθρώπινη φυσιολογία, ενώ παρατηρεί τον κόσμο γύρω της για να μάθει περισσότερα για την επιστήμη. Οι γονείς της τήν ενθαρρύνουν για το επιστημονικό της ενδιαφέρον και την υποστηρίζουν στις σπουδές της. Σε ηλικία 16 ετών σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και αποκτά το πρώτο της πτυχίο ως χημικός μηχανικός. Το 1981 αποκτά το διδακτορικό της στην ιατρική, ενώ τα επόμενα χρόνια ταξιδεύει στην Κούβα, την Κένυα και την Ταϊλάνδη για να παρέχει ιατρική βοήθεια στους ανθρώπους.

Παρόλες τις δυσκολίες που συναντά η Τζέμισον κατά τη διάρκεια των σπουδών της, τόσο για το χρώμα του δέρματός της όσο και για το ίδιο της το φύλο, το πείσμα και το όνειρό της για το διάστημα τής δίνουν ακόμα περισσότερη δύναμη και αποφασιστικότητα! Έτσι, το 1985 κάνει την πρώτη της αίτηση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αστροναυτών της NASA, το οποίο όμως αναβάλλεται λόγω ενός διαστημικού ατυχήματος που γίνεται το 1986. Η Τζέμισον δεν το βάζει κάτω και τελικά κάνει νέα αίτηση το 1987. Καταλήγει να είναι μία από την ομάδα των 15 ατόμων που επιλέγει η NASA για το πρόγραμμα. Οι αιτήσεις εκείνης της χρονιάς είχαν ξεπεράσει σε αριθμό τις 2.000. 

Η «Astronaut Group 12» είναι η πρώτη ομάδα αστροναυτών του 1987, στην οποία συμμετέχει και η Τζέμισον. Η εφημερίδα Associated Press την αναφέρει ως «η πρώτη μαύρη γυναίκα αστροναύτης της χώρας». Το όνειρο της γίνεται πραγματικότητα! Η Τζέμισον ταξιδεύει στο διάστημα ως επιστημονικός υπεύθυνος στην διαστημική αποστολή STS-47, μια αποστολή συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Καταγράφει 190 ώρες, 30 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα στο διάστημα και σε τροχιά γύρω από τη γη 127 φορές. Μετά την επιστροφή της στη Γη, η Τζέμισον παραιτείται από τη NASA (Μάρτιος 1993). 

Ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα και συνεχίζει τις επιστημονικές της έρευνες. Η Τζέμισον δεν κερδίζει μόνο βραβεία και διακρίσεις για την επιστήμη της, αλλά και για το μεγάλο της ταλέντο στην τηλεόραση! Ένα ακόμα όνειρο της Τζέμισον γίνεται πραγματικότητα, όταν ο Λεβάρ Μπάρτον την προσκαλεί να συμμετέχει στην αγαπημένη της τηλεοπτική σειρά «Star Trek». Η Τζέμισον εμφανίζεται ως η υπολοχαγός Πάλμερ σε ένα επεισόδιο και γίνεται η πρώτη πραγματική αστροναύτης που εμφανίζεται στην σειρά. 

Σήμερα, είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Έχει ιδρύσει τον «Όμιλο Τζέμισον» για να ερευνά και να αναπτύσσει νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της υγείας και της καθημερινής ζωής του ανθρώπου. Υποστηρίζει θερμά την επιστημονική εκπαίδευση στα σχολεία, ενθαρρύνοντας όλα τα παιδιά – ανεξαρτήτου φύλου και χρώματος – να αγαπήσουν τις θετικές επιστήμες και να ακολουθήσουν μία επαγγελματική σταδιοδρομία πάνω σε αυτές. Η Τζέμισον δε σταματά να εμπνέει τους σπουδαστές της και να τους ενθαρρύνει να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο, χωρίς να αφήνουν κανέναν να τους εμποδίζει σε αυτό που ονειρεύονται.

Μην αφήνετε κανέναν να σας κλέβει τη φαντασία, τη δημιουργικότητά ή την περιέργειά σας. 

Έχετε τη δική σας θέση στον κόσμο. Είναι η ζωή σας. 

Συνεχίστε να παλεύετε για αυτό και κάντε τη ζωή που θέλετε εσείς οι ίδιοι να ζήσετε!


ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕ:

  • Η Μέι Κάρολ Τζέμισον είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα γυναίκα που γίνεται αστροναύτης και συμμετέχει σε αποστολή της NASA. Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης στην ιστορία είναι η Βαλεντίνα Βλαντίμιροβνα Τερεσκόβα που ταξιδεύει στο διάστημα το 1963. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτήν εδώ. Ποια άλλες γυναίκες γνωρίζεις που πρωτοστάτησαν στην επιστήμη; Τι ανακάλυψαν μέσα από τις έρευνές τους; Πώς συνέβαλαν στην επιστήμη; Ανακάλυψε εδώ μερικά από τα αγαπημένα μας επιστημονικά βιβλία που σίγουρα θα θέλεις να διαβάσεις!
  • Ο αστροναύτης είναι ο αεροπόρος του διαστήματος! Ο αστροναύτης ή ο κοσμοναύτης όπως λένε πολλοί ονομάζεται ο άνθρωπος που έχει εκπαιδευθεί να οδηγεί και να ζει σε ένα διαστημόπλοιο, ακόμα και σε ένα διαστημικό σταθμό. Ξέρει πως να εργάζεται σε κλειστό χώρο, βρίσκεται σε πολύ καλή σωματική κατάσταση, έχει μάθει να τρώει συσκευασμένα φαγητά και φυσικά να μη νιώθει το βάρος του! Μη ξεχνάς ότι στο διάστημα υπάρχει έλλειψη βαρύτητας! Δες εδώ έναν αστροναύτη εν ώρα εργασίας. Αν και μέσα στο διαστημόπλοιο φοράει τα ρούχα του, ο αστροναύτης έχει μία τεράστια στολή που τον προστατεύει έξω από αυτό και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Βρες τη στολή του αστροναύτη που κρύβεται κάτω στις φωτογραφίες και κατέβασε εδώ το φυλλάδιο του Μουσείου. Πώς θα έφτιαχνες εσύ τη στολή του αστροναύτη; Πώς φαντάζεσαι τη στολή του αστροναύτη στο μέλλον;
  • Το διαστημόπλοιο είναι το σκάφος που έχουν σχεδιάσει για να ταξιδεύει στο διάστημα. Το πρώτο διαστημόπλοιο που καταγράφεται στην ιστορία είναι ο Σπούτνικ! Στις 4 Οκτωβρίου του 1957, η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει στο διάστημα τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που ακολουθεί τη τροχιά της Γης. Από τότε η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ και τώρα ο άνθρωπος μπορεί να ταξιδέψει στο διάστημα, αλλά και να μείνει! Δες εδώ πως είναι o Ωρίων, ένα από τα πιο σημαντικά διαστημόπλοια που έχει κατασκευάσει η NASA για να ταξιδεύει πέρα από την τροχιά της Σελήνης. Τι θα έλεγες να φτιάχναμε το δικό μας διαστημόπλοιο; Εκτύπωσε από εδώ το διαστημόπλοιο του Μουσείου, ζωγράφισέ το όπως θες, κόψε το και κόλλησε τις δύο πλευρές μεταξύ τους. Άφησε ένα κενό στο κάτω μέρος, βάλε ένα καλαμάκι και φύσηξε! Τι θα γίνει; Μπορείς να κολλήσεις το διαστημόπλοιό σου και σε ένα ρολό χαρτιού. Πώς θα εκτοξευθεί;