Μάθιου Χένσον

Μάθιου Χένσον

Εξερευνητής. Ανακαλύπτει τον Βόρειο Πόλο.

Ο Μάθιου Αλεξάντερ Χένσον γεννιέται στις 8 Αυγούστου το 1866 στο αγρόκτημα των γονιών του, ανατολικά του ποταμού Πότομακ στην κομητεία Μέριλαντ. Η οικογένεια του Χένσον για να ξεφύγει από τις επιθέσεις που δέχονται από διάφορες ομάδες (όπως Κου Κλουξ Κλαν) αναγκάζεται να πουλήσει το αγρόκτημα της και να μετακομίσουν όλοι μαζί στο Τζόρτζταουν. Όταν ο Χένσον είναι επτά ετών, χάνει τη μητέρα του, ενώ ο πατέρας του παντρεύεται για δεύτερη φορά. Όταν πεθαίνει και ο πατέρας του, ο Χένσον πηγαίνει στην Ουάσιγκτον για να μείνει με τον θείο του.

Ο Χένσον ξεκινάει τις σπουδές του σε ένα σχολείο ειδικά μόνο για μαύρους. Στην ηλικία των δέκα ετών πηγαίνει σε μία τελετή προς τιμήν του Αβραάμ Λίνκολν και εμπνέεται από την ομιλία του Φρέντερικ Ντάγκλας, που τον σημαδεύει για όλη του τη ζωή! Στην ομιλία αυτή, ο Ντάγκλας μίλησε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την  ελευθερία που πρέπει να έχουν όλοι οι άνθρωποι και ζήτησε από όλους να πολεμήσουν για τις προκαταλήψεις που υπάρχουν για αυτούς και να διεκδικήσουν μία ευκαιρία στην εκπαίδευση. Από εκείνη την ημέρα ο Χένσον ονειρευόταν την δική του ευκαιρία, η οποία φυσικά δεν άργησε να έρθει!

Ο Χένσον είναι μόλις δώδεκα χρονών όταν βρίσκει δουλειά σε ένα εμπορικό πλοίο. Ο καπετάνιος συμπαθεί αμέσως το νεαρό Χένσον και του μαθαίνει να διαβάσει και να γράφει, ενώ του αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της ναυπηγικής. Ο Χένσον αγαπάει αμέσως την δουλειά και κυρίως την εξερεύνηση μέσα στη θάλασσα! Ταξιδεύει σε διάφορα μέρη από την Κίνα, Ιαπωνία, Αφρική μέχρι τις ρωσικές θάλασσες της Αρκτικής πάντα στο πλευρό του αγαπημένου δασκάλου και καπετάνιου Τσάιντλς. Όλη αυτή η νέα εμπειρία του στη θάλασσα αλλάζει τη ζωή του Χένσον όταν γνωρίζει τον Ρόμπερτ Πέρι, έναν γνωστό Αμερικανό εξερευνητή. 

Ο Χένσον μαζί με τον Πέρι ξεκινούν μαζί την πρώτη τους αποστολή με ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Γροιλανδία το 1891, όπου μένουν εκεί για δύο χρόνια μαζί με τους Εσκιμώους, μαθαίνοντας για τη γλώσσα τους και τις τρόπους επιβίωσης τους. Για τα επόμενα χρόνια, οι δύο εξερευνητές γίνονται αχώριστοι και ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη της Αρκτικής με όνειρο να ανακαλύψουν τον Βόρειο Πόλο. Το 1902 αποτυγχάνουν στην πρώτη τους προσπάθεια να φτάσουν μέχρι τον Βόρειο Πόλο, καθώς πεθαίνουν πολλά μέλη της ομάδας τους από την πείνα. Ο Πέρι δεν το βάζει κάτω και το 1906 αγοράζουν με την οικονομική υποστήριξη του πρώην προέδρου Θεόδωρου Ρούζβελτ ένα ειδικό σκάφος που μπορεί να κόβει τον πάγο. Το σκάφος δεν μπορεί να κινηθεί σε απόσταση 170 μιλίων από τον Βόρειο Πόλο από τον λιωμένο πάγο και οι εξερευνητές αποτυγχάνουν για δεύτερη φορά. Δύο χρόνια αργότερα, ο Πέρι και ο Χένσον ξεκινούν την τρίτη τους προσπάθεια. Ο Χένσον εκπαιδεύει τα μέλη της ομάδας σχετικά με τον χειρισμό του ελκήθρου, ενώ τους προπονεί για να αντέξουν στις δύσκολες συνθήκες της Αρκτικής. Το ταξίδι τους διαρκεί περίπου ένα χρόνο, ενώ πολλοί από την ομάδα τους παραιτούνται καθώς δεν αντέχουν. Ο Πέρι και ο Χένσον δεν τα παρατούν και μετά από συναρπαστικό ταξίδι στους πάγους, στις 6 Απριλίου του 1909 πατούν το πόδι τους στον Βόρειο Πόλο μαζί με τέσσερις Εσκιμώους και 40 σκυλιά. Το όνειρό των Πέρι και του Χένσον γίνεται πραγματικότητα: ανακαλύπτουν τον Βόρειο Πόλο!

Νομίζω ότι είμαι ο πρώτος άνθρωπος που κάθεται 

στην κορυφή του κόσμου!

Αν και η αποστολή στον Βόρειο Πόλο είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα, δυστυχώς μόνο ο Πέρι αναγνωρίζεται και κερδίζει πολλά βραβεία, ενώ ο Χένσον ξεχνιέται λόγω του διαφορετικού χρώματος του δέρματός του. Για τα επόμενα χρόνια ο Χένσον εργάζεται ως υπάλληλος στο τελωνείο των ΗΠΑ, ενώ δεν σταματά να ονειρεύεται νέες εξερευνήσεις! Το 1912 δημοσιεύει ένα άρθρο σχετικά με την αποστολή του στο Βόρειο Πόλο με τίτλο «Black Explorer» (< Μαύρος Εξερευνητής). Λίγο καιρό μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ο Χένσον αποκτά την αναγνωρισιμότητα που του άξιζε!

Το 1937 γίνεται δεκτός ως μέλος στο Explorers Club της Νέας Υόρκης, μία κοινότητα στην οποία ανήκουν όλοι οι μεγάλοι και διάσημοι εξερευνητές / τυχοδιώκτες, όπως o Ρόαλντ Αμούνδσεν που ανακάλυψε τον Νότιο Πόλο, ο Έντμουντ Χίλαρι μαζί με τον Τένσινγκ Νοργκέι που έφτασαν πρώτοι στο Έβερεστ, τον Νηλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Ώλντριν που πατούν πρώτοι στο φεγγάρι και τους Ζακ Πικάρ και Ντον Γουόλς που ανακαλύπτουν το βαθύτερο σημείο του Ειρηνικού Ωκεανού. Το 1944 το Κογκρέσο απονέμει στον Χένσον και σε άλλα πέντε βοηθούν του Πέρι το ασημένιο μετάλλιο Peary Polar Expedition Medal. Το 1948 γίνεται πια επίτιμο μέλος του Explorers Club, ενώ το 1947 η Chicago Geographic Society του απονέμει χρυσό μετάλλιο για την εξερεύνησή του. 

Ο Χένσον συνεχίζει μέχρι το τέλος της ζωής του να γράφει βιβλία για τις εξερευνήσεις του και πως μπορεί ένας άνθρωπος διαφορετικού χρώματος να πετύχει τόσα πολλά. Ο Χένσον πεθαίνει στον Μπρόνξ στις 9 Μαρτίου 1955, σε ηλικία 88 ετών. Η κηδεία γίνεται στο νεκροταφείο Γούντλοουν, ενώ το 1988 μεταφέρεται μαζί με τη σύζυγό του στο Εθνικό Νεκροταφείο του Άρλινγκτον προς τιμήν για τα κατορθώματά του ως εξερευνητής.


ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕ:

  • Ο Μάθιου Χένσον είναι ο πρώτος Αφροαμερικάνος που μαζί με τον Ρόμπερτ Πέρι ανακαλύπτουν τον Βόρειο Πόλο. Ποιους άλλους εξερευνητές γνωρίζεις; Τι ανακάλυψαν; Δες εδώ μερικά βιβλία που μπορείς να διαβάσεις μαζί με την οικογένειά σου και να ανακαλύψετε τα μεγάλα ταξίδια των εξερευνητών. Μη ξεχάσεις να ψάξεις στη δική σου βιβλιοθήκη και φυσικά στο βιβλίο της ιστορίας σου. Σίγουρα κάποιον εξερευνητή θα συναντήσεις εκεί!
  • Όλοι αυτοί οι εξερευνητές συνέβαλλαν σημαντικά στην εξερεύνηση του κόσμου και φυσικά στην ανακάλυψη σχεδόν ολόκληρης της Γης! Μάθαμε πολλά πράγματα από τον Βάσκο ντα Γκάμα για την Αφρική ή για τους ωκεανούς από τον Ζακ-Υβ Κουστώ ή από τον Τζέιμς Κουκ για την Ανταρκτική. Τους γνωρίζουμε από την Ιστορία, αλλά και με αφορμή τα μουσεία που έχουν φτιαχτεί για αυτούς! Τι θα έλεγες να επισκεφτούμε μερικά; Εδώ θα βρεις το Μουσείο της Αποστολής στο Βόρειο Πόλο στη Σπιτσβέργη που αφηγείται όλες τις προσπάθειες που είχαν γίνει για να ανακαλυφθεί ο Βόρειος Πόλος. Εδώ θα επισκεφτείς το Μουσείο των Εξερευνητών στην Ιρλανδία και εδώ το Πολικό Μουσείο στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ με πολλά αντικείμενα και ταινίες για να εξερευνήσεις . Αν επισκεφτείς εδώ και το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο στο Γκρίνουιτς, σίγουρα θα δεις ακόμα περισσότερα πράγματα των εξερευνητών! Πώς έβρισκαν οι εξερευνητές το δρόμο τους; Τι εξοπλισμό είχαν; Πώς ήταν τα ρούχα τους; Αν φτιάχναμε τώρα ένα μουσείο για τον Χένσον... τι θα βάζαμε μέσα;
  • Ινουίτ σημαίνει άνθρωπος, φυσικά στη γλώσσα των Εσκιμώων! Μάλιστα το όνομα αυτό χρησιμοποιείται για τους Εσκιμώους που ζουν στην Αλάσκα, την Γροιλανδία και τον Καναδά. Πώς ζουν, άραγε, στους πάγους; Πώς χρησιμοποιούν το έλκηθρο και τι τρώνε; Πάτα εδώ για να ανακαλύψεις περισσότερα για αυτούς και φυσικά μη ξεχάσεις να βρεις εδώ το φυλλάδιο του Μουσείο για να φτιάξεις το δικό σου ιγκλού! Τι υλικά θα χρειαστούμε;