Γίνε αστρονόμος στο σπίτι! Διάβασε τους αστερισμούς

Τι θα έλεγες σήμερα να διαβάζαμε τους… αστερισμούς;

Αν παρατηρήσεις τον ουρανό μια νύχτα, σίγουρα θα δεις πάρα πολλά αστέρια! Τα αστέρια άλλες φορές είναι μόνα τους, άλλες φορές δημιουργούν κάποιους σχηματισμούς. Οι σχηματισμοί αυτοί ονομάζονται αστερισμοί.

Πώς μπορούμε, όμως, να παρατηρήσουμε τους αστερισμούς;

Σήμερα, οι αστρονόμοι έχουν συμφωνήσει ότι υπάρχουν στον ουρανό περίπου 88 αστερισμοί. Μάλιστα, το 1922 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση δημιούργησε έναν κατάλογο με τα ονόματα και τα σχήματά τους. Κατέβασε το φυλλάδιο του Μουσείου Διάβασε τους αστερισμούς και εξερεύνησε τα ονόματα και τους σχηματισμούς των αστερισμών. Ποια ονόματα αναγνωρίζεις; Ποια σχέδια έχεις ξαναδεί;

Κατέβασε και εκτύπωσε τις κάρτες των αστερισμών από εδώ. Παρατήρησε καλά τον κάθε αστερισμό. Ποιο σχήμα αντιστοιχεί σε κάθε αστερισμό; Τι σχέση έχει το όνομα του αστερισμού με το σχήμα του; Κόψε τις κάρτες των αστερισμών και παίξε το παιχνίδι με το φως. Οδηγίες του παιχνιδιού θα βρεις εδώ.

Βγες έξω τώρα και παρατήρησε τον ουρανό! Ποιους αστερισμούς βλέπεις;

Θα χαρούμε να μάθουμε τους αστερισμούς που ανακάλυψες!

Καλή παρατήρηση!

#Tips

  • Όσα περισσότερα φώτα έχεις κοντά σου, τόσο πιο δύσκολα βλέπεις. Προσπάθησε να βρίσκεσαι σε ένα σκοτεινό μέρος και περίμενε 10 λεπτά περίπου πριν συνηθίζουν τα μάτια σου στο σκοτάδι. Θα αρχίσεις μετά να βλέπεις περισσότερα άστρα!
  • Μη ξεχάσεις να έχεις μαζί σου τις κάρτες με τους αστερισμούς και φυσικά το επιπεδόσφαιρο! Το επιπεδόσφαιρο είναι ο χάρτης του ουρανό που δείχνει τη θέση των αστερισμών στον ουρανό. Αν δεν τον έχεις μαζί σου, βρες τον εδώ.