Γίνε αστρονόμος στο σπίτι! Παρατήρησε τον ουρανό

Το ήξερες ότι μπορείς να γίνεις αστρονόμος στο… σπίτι σου;

Όλοι οι μεγάλοι αστρονόμοι ξεκίνησαν να παρατηρούν τον ουρανό πρώτα με το… «γυμνό» τους μάτι! Και όταν λέμε «γυμνό», εννοούμε φυσικά το κανονικό μάτι, δηλαδή χωρίς τηλεσκόπιο. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ο αστρικός χάρτης! 

Ποιος είναι αυτός ο χάρτης;

Το επιπεδόσφαιρο, όπως λέγεται, είναι ένας στρογγυλός χάρτης που μας βοηθάει να αναγνωρίζουμε τα αστέρια που βρίσκονται στον ουρανό μία συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα. Τα αστέρια άλλες φορές είναι μόνα τους, άλλες δημιουργούν σχηματισμούς: τους αστερισμούς.

Πώς μπορούμε να παρατηρήσουμε τον ουρανό από το σπίτι;

Κατέβασε, αρχικά, το επιπεδόσφαιρό από εδώ. Δες τις οδηγίες της κατασκευής του από το φυλλάδιο του Μουσείου Παρατηρώντας τον ουρανό και φτιάξε τον χάρτη σου. Πριν ξεκινήσεις, διάλεξε την ημέρα και την ώρα της παρατήρησής σου. Για να δεις τώρα ποια αστέρια θα παρατηρήσεις στον ουρανό, απλά περιστρέφεις τον αστρικό χάρτη. Σύγκρινε τώρα τι βλέπεις στο χάρτη και στον ουρανό. Αλήθεια πόσους αστερισμούς διακρίνεις;

Καλές παρατηρήσεις!

#Tips

  • Όσα περισσότερα φώτα έχεις κοντά σου, τόσο πιο δύσκολα βλέπεις. Προσπάθησε να βρίσκεσαι σε ένα σκοτεινό μέρος και περίμενε 10 λεπτά περίπου πριν συνηθίζουν τα μάτια σου στο σκοτάδι. Θα αρχίσεις μετά να βλέπεις περισσότερα άστρα!
    Αν θέλεις να γράψεις κάτι που παρατήρησες ή απλά να δεις που έχεις αφήσει το χυμό σου, χρησιμοποίησε ένα φακό με κόκκινο φίλτρο. Έτσι τα μάτια σου δε θα επηρεαστούν πολύ από το δυνατό φως!
  • Επειδή οι παρατηρήσεις γίνονται συνήθως τη νύχτα, πάντα να φοράς άνετα και ζεστά ρούχα!