#Θεσσαλονίκη - #03 Διαδρομή - Φάρος Αγγελοχωρίου

Από ποιο σημείο της Θεσσαλονίκης μπορείς να δεις ολόκληρη την πόλη από ψηλά;

Το Σοφουλάρ είναι ένα παραθάλασσιο χωριό που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού, πάνω στο ακρωτήριο Καραμπουρνού. Σήμερα κανείς δεν το θυμάται ως Σοφουλάρ, αλλά ως Αγγελοχώρι, ένα χωριό που φιλοξενεί μάλιστα και ένα από τα πιο σημαντικά νεότερα μνημεία της βιομηχανικής μας κληρονομιάς.

Ο Φάρος του Αγγελοχωρίου κατασκευάστηκε το 1864 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Χτίστηκε από συμπαγείς οπτόπλινθους με ύψος 10,5 μέτρα και με εστιακό ύψος που φτάνει τα 32 μέτρα (απόσταση του φωτιστικού του φάρου από το επίπεδο της θάλασσας). Λόγω της καλής γεωγραφικής του θέσης πάνω σε ύψωμα στην είσοδο του Θερμαϊκού Κόλπου, χρησιμοποιήθηκε ως πολυβολείο από τους Γερμανούς κατά την περίοδο της Κατοχής. Λόγω της χρήσης αυτής, ο Φάρος υπέστει πολλές ζημιές και για αυτό σταμάτησε η λειτουργία. Το 1948 επισκευάστηκες και ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά, ενώ το 1863 αποκτά ρεύμα και καταφέρνει να στείλει το σήμα του σε απόσταση 17 ναυτικών μιλίων Το 1998 χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο μνημείο.

Παρατήρησε καλά τον Φάρο στις φωτογραφίες παρακάτω:

  • Πώς είναι το κτίριο; Από πόσα «μέρη» αποτελείται;
  • Παρατήρησε καλά τη θέση στην οποία είναι χτισμένος. Πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται από την ακτή; Για ποιο λόγο χτίστηκε σε ύψωμα;
  • Πού χρησιμεύουν σήμερα οι φάροι; Πώς λέγονται οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί;

Αναζήτησε το μυστικό χαρτί με το κλειδί στις φωτογραφίες. Ίσως να μας δώσει κάποια απάντηση!

Όταν επισκεφτείς τον Φάρο, μη ξεχάσεις να βρεις εκεί κοντά το κάστρο που έχτισαν γερμανοί μηχανικοί με παραγγελία των Οθωμανών (1883-1885) και φυσικά να θαυμάσεις την πόλη της Θεσσαλονίκης από ψηλά! 

Καλή εξερεύνηση!


Tips:

  • Από πού προήλθε το όνομα «Φάρος»; Φήμες λένε, ότι το όνομά του είναι από το νησί Φάρος της Αιγύπτου, όπου κατασκευάστηκε ο πρώτος πύργος (με πυρσό) από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Σώστρατο (3ος αιώνας π.Χ.) Ναι, πολύ σωστά κατάλαβες! Πρόκειται για τον περίφημο Φάρο της Αλεξάνδρειας, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Αυτός ήταν και ο πρώτος φάρος του κόσμου που παρέμεινε στη θέση του για 1.500 ολόκληρα χρόνια! Σήμερα ο αντίστοιχος φάρος είναι το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη! Ανακάλυψε περισσότερα για την ιστορία των φάρων εδώ.
  • Εξερεύνησε και τους υπόλοιπους φάρους στη χώρα μας μέσα από το Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο. Εδώ μπορείς να ανακαλύψεις όλα τα μυστικά για την κατασκευή τους και τον τρόπο λειτουργίας τους. Αλήθεια... πόσοι φάροι υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα; 
  • Το ήξερες ότι υπάρχουν μουσεία φάρων; Εκτός από το e-Μουσείο του Φάρου Αγγελοχωρίου, μπορείς να επισκεφτείς και το Μουσείο Φάρου Κόπραινας στην Άρτα. Φυσικά περισσότερα μουσεία θα βρεις στο εξωτερικό, όπως το Εθνικό Μουσείο Φάρων της Νέας Υόρκης, το Μουσείο Σκωτσέζικων Φάρων στο Φράιμπουργκ, τον περίφημο φάρος Marshall Point στη του Αγίου Γεωργίου ή τον κατακόκκινο Φάρο στο Ponce Inlet της Κεντρικής Φλώριντας.