#Θεσσαλονίκη - #02 Διαδρομή - Κρήνη Ολυμπιάδος

Τι κοινό έχει η πόλη του Ηρακλείου με την πόλη της Θεσσολονίκης;

Εκτός από τα οχυρωματικά έργα και των δύο πόλεων, σίγουρα το επόμενο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι οι κρήνες!

Η πόλη της Θεσσαλονίκης έπαιρνε νερό από τις πηγές στο Χορτιάτη, το Ρετζίκι και τη Σταυρούπολη. Σε διάφορα σημεία της πόλης, και κυρίως σε πλατείες και δρόμους που περνούσαν από κάτω σωλήνες νερού, κτίζονταν κρήνες για να παίρνουν οι κάτοικοι πόσιμο νερό. Οι περισσότερες από αυτές έχουν χτιστεί από τους Οθωμανούς, οι οποίοι πίστευαν ότι το νερό είχε άμεση σχέση με τη θρησκεία και μάλιστα το θεωρούσαν ιερό.

Πολλές κρήνες συναντάμε κυρίως στην Άνω Πόλη, που ξεχωρίζουν για τα όμορφα σχέδια και την κατασκευή τους. Ποιες από αυτές έχεις δει; Μία από τις οχτώ κρήνες που βρίσκονται στην Άνω Πόλη είναι η γνωστή κρήνη της Ολυμπιάδος, πολύ κοντά στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για το πρώτο μνημείο της πόλης που μετακινήθηκε για να διασωθεί από τις εργασίες που γίνονταν στην οδό Ολυμπιάδος.

Παρατήρησε καλά την Κρήνη στις φωτογραφίες: 

  • Πώς είναι η κατασκευή της; Τι παρατηρείς δεξιά και αριστερά της βρύσης;
  • Τι σχέδια διακρίνεις πάνω της; 
  • Αν έφτιαχνες εσύ την Κρήνη σήμερα, πώς θα την διακοσμούσες;

Βρες το μυστικό χαρτί με το κλειδί που θα σε βοηθήσει στην εξερεύνηση!

Σίγουρα θα έχεις δει και άλλες κρήνες στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ποιες από αυτές θυμάσαι;

Στείλε μας φωτογραφίες από τη δική σου Κρήνη της Άνω Πόλης!

Tips:

  • Βρες ανάμεσα στις φωτογραφίες παρακάτω μία παλιά ασπρόμαυρη που δείχνει ένα μεγάλο σπίτι και ένα αυτοκίνητο. Πάρε ένα μεγεθυντικό φακό και προσπάθησε να βρεις την κρήνη! Πού κρύβεται; Η συγκεκριμένη κρήνη έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί δεν είχε χτιστεί πάνω σε πλατεία, αλλά βρέθηκε εντοιχισμένη στην πρόσοψη ενός παλιού σπιτιού! 
  • Μη ξεχάσεις να δεις την πιο γνωστή και διάσημη κρήνη της πόλης του Ηρακλείου! Ποιο είναι το όνομά της; Ανακάλυψέ την εδώ!