#06 Διαδρομή - Φραγκοκάστελλο

Τι ιστορίες έχεις ακούσει για το Φραγκοκάστελλο;

Το Φραγκοκάστελλο είναι ένα μεσαιωνικό κάστρο που βρίσκεται στη νότια Κρήτη, 12 χιλιόμετρα περίπου από τη Χώρα Σφακίων. Η ονομασία του προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις Franco<Ελεύθερο και Castello<Κάστρο. Το «Ελεύθερο Κάστρο» είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της περιοχής, όχι μόνο για την ένδοξη ιστορία του, αλλά και για τον θρύλο των πολεμιστών που ζωντανεύουν εκεί!

Ποιοι είναι αυτοί οι πολεμιστές;

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, σημειώθηκαν πολλές μάχες και στο νησί της Κρήτης, όπου οι κάτοικοι του νησιού πολέμησαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την απελευθέρωσή τους. Μία από τις μάχες αυτές ήταν και η μάχη του Φραγκοκάστελλου, που έγινε στις 18 Μαΐου 1828, μεταξύ του Μουσταφά Πασά και του Χατζημιχάλη Νταλιάνη, γύρω από το ενετικό κάστρο των Σφακίων. Το αποτέλεσμα της μάχης ήταν η νίκη του Μουσταφά Πασά με το Φραγκοκάστελλο να έχει παραδοθεί στους Τούρκους, ενώ οι απώλειες των Ελλήνων ήταν μεγάλες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης.

Κάθε χρόνο την ημέρα της επετείου της μάχης (17 με 18 Μαΐου), τις πρωινές ώρες που αρχίζει να αχνοφέγγει, ένας στρατός ζωντανεύει και παρελαύνει από την εκκλησία του Άγιου Χαράλαμπου μέχρι και το κάστρο. Είναι όλοι ντυμένοι στα μαύρα. Άλλοι πεζοί, άλλοι ιππείς, βαδίζουν μέχρι το κάστρο και μετά χάνονται προς τη θάλασσα. Είναι οι Δροσουλίτες.

Οι Δροσουλίτες είναι οι ανθρώπινες σκιές που παρατηρούνται στον κάμπο του Φραγκοκάστελλου, τις πρωινές ώρες μαζί με την πρωινή δροσιά (από όπου και πήραν το όνομά τους). Σύμφωνα με τον θρύλο, οι σκιές αυτές είναι ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης μαζί με τους 385 πολεμιστές του που χάθηκαν στην μάχη του Μάη του 1828. 

«…Μ’ ακόμη και το σήμερο,

Στις 17 του Μάη

Ούλο τα’ ασκέρι φαίνεται με τον Χατζημιχάλη

Και πολεμούν στα σύννεφα

Κι ακούγονται οι μπουρμπάδες

Φωνές κι αλογοπεταλιές στου Καστελιού τσι μπάντες

Ούλοι οι γιαλαφρόστρατοι

Θωρούν τσι και τρομάζουν

Μα κείνοι Θεός σχωρέσει των, κανέναν δεν πειράζουν

Άραγες είντα θέλουσι και είντα μας εθυμίζουν

Αυτούς που εσφάχτηκαν εκειά και τα βουνά ραΐζουν…»

(Κρητική Μαντινάδα)

Φυσικά υπάρχει και η επιστημονική εξήγηση του φαινομένου, σύμφωνα με την οποία οι επιστήμονες κατατάσσουν τους Δροσουλίτες στα φαινόμενα του «ανώτερου αντικατοπτρισμού» (fata morgana). Η ελαφριά ομίχλη που δημιουργείται από αυτή την εξάτμιση της πρωινής δροσιάς μοιάζει συχνά να δημιουργεί διάφορες φιγούρες που μπορούν να εκληφθούν και ως ανθρώπινες. 

Παρατήρησε καλά τις φωτογραφίες του κάστρου από τον τουριστικό μας οδηγό This Is Crete:

  • Όπως βλέπεις το κάστρο, πώς πιστεύεις ότι έγινε η μάχη; 
  • Πού βρίσκονταν οι Έλληνες και που οι Τούρκοι; Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την μάχη εδώ

Βρες το μυστικό χαρτί με το κλειδί κάτω στις φωτογραφίες: 

  • Πώς φαντάζεσαι τους Δροσουλίτες; 
  • Για ποιο λόγο εμφανίζονται στο Φραγκοκάστελλο κάθε χρόνο; 

Ποιους άλλους θρύλους γνωρίζεις; Θα χαρούμε πολύ να τους ακούσουμε!

Καλή εξερεύνηση!