#02 Διαδρομή - Χωριό Μαρμακέτο

Πόσα χωριά της Κρήτης έχεις επισκεφτεί; 

Ανάμεσα στα 670 χωριά περίπου που έχει η Κρήτη, σίγουρα θα έχεις ακούσει και για το… Μαρμακέτο! 

Το χωριό Μαρμακέτο βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες του λόφου Φακιδιά, στο Οροπέδιο Λασιθίου. Οι κάτοικοι της Κρήτης το γνωρίζουν πολύ καλά, όχι μόνο για την μεγάλη του ιστορία, αλλά κυρίως για τον ξακουστό Επιτάφιο του Άι Γιάννη του Θεολόγου! Για ποιο λόγο είναι ξακουστός; Μα…  για τις πανέμορφες  βιόλες της Λαμπρής! Πριν τη Μεγάλη Πέμπτη, οι κάτοικοι του χωριού μαζεύουν βιόλες και στολίζουν τον Επιτάφιο, ο οποίος «κλέβει» πραγματικά τις εντυπώσεις.

Οι βιόλες της Λαμπρής, όμως, κρύβουν ένα ακόμα μυστικό! Για ποιο λόγο έχουν αυτό το όνομα; Ποια είναι η σχέση τους με τη γιορτή του Πάσχα; 

Το Μεγάλο Σάββατο, σύμφωνα με το έθιμο, βγάζουν τις βιόλες από τον Επιτάφιο και τις κρεμούν σε σύρματα που βρίσκονται μέσα στην εκκλησία. Τα λουλούδια μένουν εκεί μέχρι τις 8 Μαΐου, που είναι η γιορτή του Αγίου. Μέχρι τότε, βέβαια, οι βιόλες έχουν ήδη μαραθεί, αλλά την ημέρα της γιορτής κάνουν ένα μικρό… θαύμα! Ανθίζουν ξανά!

Πρόκειται για ένα έθιμο άρρηκτα συνδεδεμένο τόσο με το χωριό Μαρμακέτο όσο και με τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, καθώς λέγεται πως εκεί που είχαν βρει στο παρελθόν τα οστά του Αγίου, είχε σχηματιστεί ένας σταυρός από ανθισμένα λουλούδια του αγρού.

Διάβασε περισσότερα για το χωριό Μαρμακέτο εδώ.

Δες παρακάτω φωτογραφίες του Επιταφίου του Άι Γιάννη του Θεολόγου. Πόσα χρώματα διακρίνεις; Τι διαφορετικό έχει από τους άλλους;

Μη ξεχάσεις να βρεις το μυστικό χαρτί που έχει πάνω ένα κλειδί! Σίγουρα κάπου θα σου χρειαστεί!