1ο Φεστιβάλ Έξυπνων Πόλεων

Φεστιβάλ Έξυπνων Πόλεων: Οι Ηρακλειώτες ξεκινούν να αλλάζουν την πόλη τους

Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Έξυπνων Πόλεων, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 30 εθελοντές και το οποίο παρακολούθησαν περισσότερες από 500 οικογένειες, παρά το τριήμερο, λόγω αργίας του Αγίου Πνεύματος.

Για πρώτη φορά στο Ηράκλειο Κρήτης, οι δημότες της πόλης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με την έννοια της «έξυπνης» πόλης, να ταξιδέψουν νοητά στις πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου, να γνωρίσουν το «έξυπνο» έργο συνδημοτών τους μέσα από ομιλίες, αλλά και να συμμετέχουν σε ανοιχτή συζήτηση, για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε και να φέρουμε θετικά και ουσιαστικά την αλλαγή στην πόλη μας, μέσα από συνεργασία και καινοτόμες προτάσεις και όχι, απαραίτητα, μέσα από κομματικές δομές.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκδήλωση αυτή είχαν τα ίδια τα παιδιά, οι αυριανοί δημότες της έξυπνης πόλης του Ηρακλείου. Στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία με τους γονείς τους να παίξουν με νερό, άμμο, πλαστελίνες, φυσικά υλικά και oobleck, αλλά και παιχνίδια γειτονιάς, αναβιώνοντας την ξεγνοιασιά των δικών μας παιδικών χρόνων.

Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχε και το Παιδικό Μουσείο Εξερεύνησης με το έκθεμα "Φυσαλίδες". Οι φυσαλίδες δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να πειραματιστούν με το νερό και τον αέρα, εξερευνώντας τις ιδιότητές τους. Με μία μεγάλη ποικίλα εργαλείων και επιφανειών, παιδιά και ενήλικες δημιούργησαν μεγάλες και μικρές φυσαλίδες, παρατήρησαν υγρά και αέρια, καθώς χειρίστηκαν και μικρούς μηχανισμούς σε σχέση με το σώμα τους.

Photo credits: Michael Meimaroglou | Kalos Agogos

Event: Smart Cities Festival

Exhibit: Exploration Children's Museum