Ρόμπερτ Τάνερ Φρίμαν

Ρόμπερτ Τάνερ Φρίμαν   

Ο πρώτος Αφροαμερικανός οδοντίατρος με πτυχίο οδοντιατρικής από το Χάρβαρντ.

Ο Ρόμπερτ Τάνερ Φρίμαν γεννιέται το 1846 στην Ουάσιγκτον. Ο πατέρας του είναι ξυλουργός και ζει με την οικογένεια του ως σκλάβοι. Όταν ο Φρίμαν είναι ακόμα παιδί, ο πατέρας του καταφέρνει να αγοράσει την ελευθερία τους. Έτσι, μετακομίζουν στο Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας, ως ελεύθεροι άνθρωποι. Για αυτό και παίρνουν το επίθετο «Freeman» (free + man = ελεύθερος άνθρωπος), όπως και πολλοί πολλοί άνθρωποι που αποκτούν την ελευθερία τους εκείνη την εποχή.  

Όταν ο Φρίμαν ενηλικιώνεται, καταφέρενει να βρει δουλειά στον Δρ. Χένρι Μπλις Νόμπλ, έναν λευκό οδοντίατρο που εργάζεται στην Ουάσιγκτον. Δίπλα στον Νόμπλ, ο Φρίμαν αρχίζει να μαθαίνει περισσότερα για τα δόντια και την στοματική κοιλότητα. Δουλεύει δίπλα του ως μαθητευόμενος για πολύ καιρό. Ο Φρίμαν γοητεύει από αυτό τον κλάδο της ιατρικής και το ενδιαφέρον του μεγαλώνει όλο και περισσότερο! Ο Νόμπλ βλέπει πόσο καλός μαθητευόμενος είναι ο Φρίμαν και αναγνωρίζει το ταλέντο του. Για αυτό και τον ενθαρρύνει να κάνει αίτηση στις οδοντιατρικές σχολές. Είναι σίγουρος ότι ο Φρίμαν θα πάει μπροστά! 

Οι αιτήσεις του, δυστυχώς, δεν γίνονται δεκτές. Ο λόγος; Το χρώμα του δέρματός του! Εκείνη την εποχή οι φυλετικές διακρίσεις είναι μεγάλες και οι έγχρωμοι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες και τις ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ο Νόμπλ, όμως, τον εμψυχώνει και τον ενθαρρύνει να κάνει αίτηση στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στην Μασαχουσέτη. Έχει επαφές εκεί και ξέρει ότι η σχολή του Χάρβαρντ αρχίζει να ακολουθεί μια νέα πολιτική χωρίς προκαταλήψεις. Οι φυλετικές διακρίσεις στις οδοντιατρικές σχολές αρχίζουν σιγά σιγά να χάνονται. Ο Νόμπλ ξέρει και είναι σίγουρος ότι ο Φρίμαν θα έχει μια μεγάλη ευκαιρία εκεί! Και πράγματι την έχει!

Όμως, η πρώτη αίτηση που κάνει ο Φρίμαν στην σχολή, απορρίπτεται. Τότε, μεσολαβεί ο κοσμήτορας Νέιθαν Κούλεϊ Κιπ και ζητά να γίνει αποδεκτή η δεύτερη αίτηση του στη Σχολή με το επιχείρημα ότι είναι καιρός να σταματήσει εδώ ο ιστορικός αποκλεισμός των Αφροαμερικανών και άλλων φυλετικών μειονοτήτων στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ! Το επιχείρημα του κοσμήτορα είναι δυνατό και έτσι ο Φρίμαν περνάει από συνέντευξη μαζί με άλλους πέντε υποψηφίους. Οι αιτήσεις όλων γίνονται δεκτές. Ο Φρίμαν γίνεται ένας από τους "πρώτους έξι" που σπουδάζουν στην Οδοντιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Είναι μόλις 21 ετών.

Στη διάρκεια των σπουδών του, ο Φρίμαν νιώθει ότι ζει πλέον ένα όνειρο! Μελετάει και μαθαίνει νέα πράγματα, γνωρίζει νέους φίλους και ζει μια ωραία ζωή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εκεί, γνωρίζει και τον συμμαθητή του Τζόρντ Φράνκλιν Γκαρντ. Μαζί με τον Γκαρντ είναι οι πρώτοι Αφροαμερικάνοι που μπαίνουν στην πρώτη τάξη στην Οδοντιατρική Σχολή του Χάρβαρντ των δεκαέξι. Το 1869, τελειώνει πρώτος την Σχολή και αποκτά το πτυχίο οδοντιατρικής. Στο πτυχίο αναφέρεται ως «Διδάκτωρ Ιατρικής στην Οδοντιατρική». Ο Φρίμαν είναι ευτυχισμένος και ικανοποιημένος! Είναι ο πρώτος Αφροαμερικάνος οδοντίατρος με πτυχίο στην Αμερική! Λίγο καιρό μετά την αποφοίτησή του, τον ακολουθεί ο Γκαρντ με το δικό του πτυχίο. 

Ο Φρίμαν επιστρέφει στην Ουάσιγκτον, δίπλα στον αγαπημένο του μέντορα, τον Δρ. Νόμπλ. Καταφέρνει και ανοίγει το δικό του οδοντιατρείο στο ίδιο κτίριο με το ιατρείο του Νόμπλ. Προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλους με μεγάλο το αίσθημα της ευθύνης για τον ασθενή. Πολλοί Αφροαμερικάνοι νέοι τον επισκέπτονται στο ιατρείο του, όχι τόσο για τις οδοντιατρικές του υπηρεσίες, αλλά κυρίως για να συζητήσουν μαζί του και να τους δώσει υποστήριξη και έμπνευση να ακολουθήσουν και εκείνοι τον ίδιο δρόμο. Η επιτυχία του έχει τεράστια επιρροή στη μαύρη κοινότητα, και ο ίδιος αποτελεί έμπνευση για όλο και περισσότερους νέους Αφροαμερικάνους που ενδιαφέρονται για το ιατρικό επάγγελμα.

Μόλις τέσσερα χρόνια αφότου έλαβε το πτυχίο της οδοντιατρικής, ο Φρίμαν προσβάλλετε από μία ασθένεια μέσω του νερού. Ο Ρόμπερτ Τάνερ Φρίμαν πεθαίνει στις 10 Ιουνίου 1873 σε ηλικία 27 ετών. Η Εταιρεία Έγχρωμων Οδοντιάτρων της Ουάσιγκτον, που ιδρύεται το 1900, μετονομάζεται το 1909 σε «Robert Tanner Freeman Dental Society» (Ρόμπερτ Τάνερ Φρίμαν Οδοντριατατρική Ένωση) προς τιμή του πρώτου Αφροαμερικάνου οδοντίατρου της Αμερικής.


ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕ:

  • Ήρθε η ώρα να θαυμάσεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη! Μαζί με τα αδέρφια σου ή και τους γονείς σου, βρείτε τον καθρέφτη του σπιτιού σας και παρατηρήστε το πρόσωπό σας. Από τι αποτελείται; Με ποιο μέρος του προσώπου μας βλέπουμε, μυρίζουμε και τρώμε; Ας εξερευνήσουμε λίγο παραπάνω το στόμα μας! Το ανθρώπινο στόμα είναι πολύ σημαντικό, γιατί με αυτό μπορούμε να τρώμε, να πίνουμε και φυσικά να μιλάμε. Βρες εδώ την φωτογραφία με τα μέρη του στόματος και παρατήρησε την καλά. Από πόσα μέρη αποτελείται; Ποια από αυτά αναγνωρίζεις; Πού χρησιμεύουν όλα αυτά; 
  • Τα δόντια είναι το πιο βασικό μέρος της στοματικής κοιλότητας που φροντίζει ο οδοντίατρος. Μία από τις πιο σημαντικές δουλειές που κάνει είναι να καθαρίζει τα δόντια και φυσικά να διορθώνει τυχόν προβλήματα που υπάρχουν. Πώς καθαρίζουμε, όμως, τα δόντια μας; Διαλέξτε μία χάρτινη συσκευασία αυγών και αναποδογυρίστε την ανάποδα. Αυτά είναι και τα δόντια μας! Βάψτε αν θέλετε τη θήκη με νερομπογιά, τοποθετήστε ανάμεσα στα δόντια χαρτάκια, σπάγκο ακόμα και τσίχλες! Αυτές είναι οι «βρωμιές» ανάμεσα στα δόντια μας! Εφοδιαστείτε με οδοντόβουρτσες και οδοντικό νήμα και ξεκινήστε το καθάρισμα! Μην ξεχάσεις να βουτάς την οδοντόβουρτσα στο νερό! Πώς χρησιμοποιούμε την οδοντόβουρτσα; Πού ακριβώς την τοποθετούμε στα δόντια; Πώς βουρτσίζουμε; Αν θες να ανακαλύψεις περισσότερα για το σωστό βούρτσισμα των δοντιών δες εδώ το βίντεο ή ρώτα τον οδοντίατρό σου! Καλό καθάρισμα! 
  • Σήμερα, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπάρχει το Μουσείο της Οδοντιατρικής! Μάλιστα, το Μουσείο στεγάζεται στο κτήριο της σχολής και περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή αντικείμενων και εκθεμάτων που αφηγούνται την ιστορία του επαγγέλματος. Τι θα έλεγες να ανακαλύψουμε μερικά από αυτά; Μπες εδώ για να δεις το βίντεο του Μουσείου και παρατήρησε καλά τα αντικείμενα. Πόσα οδοντιατρικά εργαλεία αναγνωρίζεις; Ποιο αντικείμενο σου έκανε περισσότερο εντύπωση; Ποιο από αυτά χρησιμοποιεί και ο δικός σου οδοντίατρος;