Πατρίσια Μπαθ

Πατρίσια Μπαθ

Η πρώτη Αφροαμερικανίδα οφθαλμίατρος που χαρίζει την όραση στους ανθρώπους!

Η Πατρίσια Έρα Μπαθ γεννιέται το 1942 στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας της είναι ο πρώτος μαύρος οδηγός τρένων που εργάζεται στο μετρό της Νέας Υόρκης, ενώ η μητέρα της εργάζεται ως οικιακή βοηθός. Οι γονείς της είναι αυτοί που ενθαρρύνουν την Μπαθ να σπουδάσει, να γνωρίσει διαφορετικούς πολιτισμούς και να μην παραιτηθεί ποτέ από τα όνειρά της! 

Από πολύ μικρή ηλικία, η Μπαθ αγαπά το διάβασμα και εξερευνά συνεχώς τη φύση γύρω της! Της αρέσει να υποδύεται ρόλους, όπως τη νοσοκόμα που φορά ένα στηθοσκόπιο και φροντίζει τους ασθενείς. Η αγάπη της για την επιστήμη μεγαλώνει, όταν η μητέρα της τής κάνει δώρο ένα σετ χημείας. Ο ενθουσιασμός της Μπαθ είναι τεράστιος! Το παιχνίδι αυτό είναι και ο λόγος που θα οδηγήσει την Μπαθ σε μια λαμπρή καριέρα!

Η Μπαθ φοιτά στο σχολείο της πόλης και ήδη ξεχωρίζει ανάμεσα στους συμμαθητές της. Είναι επιμελής μαθήτρια, έξυπνη και αγαπά τα μαθηματικά! Πριν ακόμα τελειώσει το γυμνάσιο, η Μπαθ κερδίζει μια υποτροφία από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών. Έτσι, συμμετέχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τον καρκίνο στο Πανεπιστήμιο Γεσίβα και στο Νοσοκομείο Χάρλεμ. Η έρευνά της δημοσιεύεται στο περιοδικό New York Times και την παρουσιάζει στο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής της Ουάσιγκτον. Η Μπαθ είναι μόλις 17 χρονών και είναι ήδη επιτυχημένη!

Συνεχίζει τις σπουδές της στη χημεία και τη φυσική στο Κολλέγιο Χάντερ του Μανχάταν. Η Μπαθ σε όλη της την ζωή ονειρεύεται να γίνει γιατρός! Για αυτό μετακομίζει στην Ουάσιγκτον και παρακολουθεί την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Χάουαρντ. Την πρώτη χρονιά που είναι φοιτήτρια, ψηφίζεται και ο νόμος για τα Πολιτικά Δικαιώματα (1964) και έτσι, η Μπαθ βάζει υποψηφιότητα και εκλέγεται πρόεδρος του Εθνικού Ιατρικού Συλλόγου Φοιτητών. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συλλόγου στην ιστορία! Η καριέρα της Μπαθ από εκείνη τη στιγμή και μετά απογειώνεται! Συμμετέχει σε έρευνες και επιστημονικά συνέδρια, γνωρίζει εξαιρετικούς επιστήμονες, κερδίζει βραβεία. Ολοκληρώνει τις σπουδές της και επιστρέφει στη Νέα Υόρκη για την ειδικότητά της. Η οφθαλμολογία είναι η επιστήμη που την έχει ήδη κερδίσει! 

Η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ (1968) επηρεάζει την σκέψη της Μπαθ! Εμπνέεται από τις ιδέες του Κινγκ και αποφασίζει να αφοσιωθεί στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων, και συγκεκριμένα στην εκστρατεία κατά της φτώχειας. Καταφέρνει να εμπνεύσει η ίδια φοιτητές ιατρικής και να τους οργανώσει σε ομάδες για να προσφέρουν εθελοντικά ιατρική περίθαλψη σε φτωχούς ανθρώπους. Η Μπαθ γίνεται γνωστή πια στην Αφροαμερικάνικη κοινότητα, εμπνέει νέους ανθρώπους, φροντίζει για τους ασθενείς της!

Ολοκληρώνει τις σπουδές της στην οφθαλμολογία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συνεχίζει στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια τις σπουδές της στην οφθαλμολογική χειρουργική και κυρίως στην μεταμόσχευση κερατοειδούς. Και στα δύο Ιδρύματα, η Μπαθ κερδίζει τη θέση της αναπληρώτριας καθηγήτριας. Μάλιστα, προσλαμβάνεται από το Πανεπιστημίου Καλιφόρνια του Λος Άντζελες (UCLA) και ιδρύει το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Οφθαλμικού Βοηθού (OATP). Η Μπαθ είναι η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος που εργάζεται στο UCLA! 

Επιστρέφει πίσω στην πόλη που γεννήθηκε και ξεκινά να εργάζεται στο Νοσοκομείο Χάρλεμ. Εκεί παρατηρεί ότι ο αριθμός των τυφλών ασθενών είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ δεν υπάρχει κανένας οφθαλμίατρος σε ολόκληρο το νοσοκομείο! Η Μπαθ ξεκινά να εξετάζει όλους αυτούς τους ασθενείς και να ερευνά για ποιο λόγο έχουν τυφλωθεί. Καταφέρνει να πείσει τους καθηγητές της από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια να κάνουν κάποιες δωρεάν επεμβάσεις ώστε να καταφέρουν να βρουν την αιτία της τύφλωσης. Η Μπαθ μαζί με την ομάδα της Κολούμπια πραγματοποιεί την πρώτη επέμβαση στα μάτια στο Νοσοκομείο του Χάρλεμ το 1969.

Η αφοσίωσή της στην θεραπεία και την πρόληψη της τύφλωσης, οδηγεί την Μπαθ στην πιο σημαντική ανακάλυψη: το χειρουργικό εργαλείο που θεραπεύει την καταρράκτη των ματιών! Το 1988 η Μπαθ είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κατοχυρώνει ιατρική εφεύρεση στο όνομά της. Ο ανιχνευτής (Laserphaco Probe) χρησιμοποιεί τη δύναμη του λέιζερ για την γρήγορη και ανώδυνη θεραπεία του καταρράκτη από τα μάτια των ασθενών, χαρίζοντας πίσω την όραση σε εκατομμύρια ανθρώπους. 

Η Μπαθ συνεχίζει να ερευνά και να ανακαλύπτει συνεχώς νέα πράγματα στον τομέα της οφθαλμολογίας, ενώ κατοχυρώνει άλλες πέντε εφευρέσεις. Ιδρύει το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Πρόληψη της Τυφλής (AIPB), δίνει διαλέξεις, γράφει πάνω από 100 εργασίες, ενώ δε σταματά να συμμετέχει σε ανθρωπιστικές αποστολές και να θεραπεύει ανθρώπους με προβλήματα ματιών. Η Μπαθ αποτελεί έμπνευση για πολλά νέα κορίτσια που ονειρεύονται μια καριέρα στην ιατρική.

Η Πατρίσια Έρα Μπαθ, ύστερα από αρκετά προβλήματα υγείας, πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών στις 30 Μαΐου του 2019, στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. 

Ο σεξισμός, ο ρατσισμός και η σχετική φτώχεια ήταν τα εμπόδια που αντιμετώπισα ως ένα νεαρό κορίτσι. 

Δεν υπήρχαν γυναίκες γιατροί. Η χειρουργική ήταν ένα αντρικό επάγγελμα.


ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕ:

  1. Οι οφθαλμίατροι χρησιμοποιούν ένα μεγάλο πίνακα με μεγάλα και μικρά σύμβολα για να εξετάζουν πόσα καλά βλέπουμε. Αυτός ο πίνακας ονομάζεται «οπτότυπο». Συνήθως έχει γράμματα ή αριθμούς, ενώ μερικές φορές έχουν διάφορα σχέδια. Ο οφθαλμίατρος εξετάζει το κάθε μάτι χωριστά. Έτσι μπορεί να καταλάβει πολύ καλύτερα την οπτική μας ικανότητα. Βρες εδώ ένα οπτότυπο με σχέδια. Εκτύπωσέ το σε ένα μεγάλο χαρτί και τοποθέτησε λίγο πιο μακριά από εσένα. Κλείσε το ένα σου μάτι και προσπάθησε να δεις όλα τα σχέδια! Ποια βλέπεις πιο εύκολα; Ποια βλέπεις πιο δύσκολα; Μη ξεχάσεις να φτιάξεις το δικό σου οπτότυπο με τα δικά σου σχέδια!
  1. Αν και η Πατρίσια Μπαθ βοήθησε χιλιάδες ανθρώπους να βλέπουν καλά, υπάρχουν άνθρωποι που δυστυχώς είναι τυφλοί. Αν και δεν μπορούν να δουν πράγματα με τα μάτια τους, καταφέρνουν να βλέπουν με τα χέρια τους! Βρες ένα κομμάτι χαρτόνι και μια λευκή κόλλα χειροτεχνίας. Σχεδίασε με την κόλλα πάνω στο χαρτόνι διάφορα σχέδια, όπως γραμμές, σπίτια, γράμματα. Ότι μπορείς να φανταστείς! Δέσε τώρα τα μάτια σου με ένα μαντίλι. Βάλε το χέρι σου πάνω στο χαρτόνι και ψηλάφισε με τα δάχτυλά σου τα σχέδια που έχεις φτιάξει. Ποια από αυτά αναγνωρίζεις; 
  1. Δεν ενδιαφέρονται μόνο οι οφθαλμίατροι για τα μάτια, αλλά και οι μεγάλοι ζωγράφοι! Πολλοί ζωγράφοι αγαπούν να φτιάχνουν πορτραίτα, να ζωγραφίζουν δηλαδή ανθρώπους, και κυρίως τα πρόσωπά τους με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν. Ποια είναι τα πιο διάσημα μάτια; Μπες εδώ και βρες σε ποιον πίνακα ανήκει το κάθε ζευγάρι μάτια. Τι να σκέφτονται άραγε; Πώς να νιώθουν; Μη ξεχάσεις να ζωγραφίσεις και το δικό σου πορτραίτο!