Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα του μαύρου πληθυσμού στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60

Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ γεννιέται στις 15 Ιανουαρίου του 1929 στην Ατλάντα της Τζόρτζια, στην Αμερική. Ο πατέρας του είναι ιερέας, ενώ η μητέρα του δασκάλα. Από μικρό παιδί, ο Λούθερ Κινγκ βιώνει τη μοναξιά και την ταπείνωση από διάφορους λόγω του διαφορετικού χρώματος του δέρματός του. Στην ηλικία των έξι ετών, χάνει όλους τους λευκούς φίλους του, γιατί αναγκάζεται να πάει σύμφωνα με το νόμο σε δημόσιο δημοτικό σχολείο μόνο για έγχρωμους. Συνεχίζει τις σπουδές του και διακρίνεται για τη σοβαρότητά του και την επιμέλειά του στα μαθήματα. Αν και σκέφτεται να σπουδάσει γιατρός ή δικηγόρος, τελικά αποφασίζει να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του και να γίνει ιερέας. Το 1955 τελειώνει τις σπουδές του με τον τίτλο του δόκτορα της Θεολογίας και αποφασίζει να βοηθήσει τους συνανθρώπους του και να κερδίσει τον σεβασμό και την αξία που τους αναλογεί με την καθοδήγηση του Θεού.

Από τότε ξεκινάει μία σημαντική περίοδος της ζωής του, καθώς ο Λούθερ Κινγκ συγκεντρώνει κοντά του πολλού όμοιους του που πιστεύουν στον ίδιο και τις ιδέες του: όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και όλοι έχουμε ίσες ευκαιρίες στην εργασία, την πολιτική, την κοινωνία, την ίδια τη ζωή. Πολλοί τον ακολουθούν και ιδρύουν μαζί του την οργάνωση «Ένωση για την Πρόοδο». Τον επιλέγουν ως αρχηγό. Ένα από τα πολλά χαρίσματα που έχει ο Λούθερ Κινγκ είναι η ρητορική, ο τρόπος να μιλάει στον κόσμο και να τον πείθει για τις λαμπρές ιδέες του. Μετά από πολλές ομιλίες και σκληρούς αγώνες, ο Λούθερ Κίνγκ καταφέρνει να πείσει την κυβέρνηση να αποκτήσουν τη δική τους θέση στο λεωφορείο.

Ο Λούθερ Κινγκ δε σταματά να μιλάει στον κόσμο και να τους μεταφέρει τις ιδέες του. Ταξιδεύει σε πολλές περιοχές της Αμερικής με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν συνεχώς οι οπαδοί του, ενώ διοργανώνονται διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας για τα πολιτικά τους δικαιώματα. Κατά τη διάρκεια μίας ειρηνικής συγκέντρωσης που γίνεται στην Ουάσιγκτον στις 28 Αυγούστου 1963, ο Λούθερ Κινγκ δίνει έναν από τους πιο δυνατούς λόγους του που θα μείνει στην Ιστορία: 

Έχω ένα όνειρο σήμερα!

Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα μικρά μου παιδιά θα ζήσουν μια μέρα σε ένα έθνος 

όπου δεν θα κριθούν από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους!

Το 1964 κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης για τη συνεισφορά του στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη προώθηση της ειρήνης. Τον ίδιο χρόνο ψηφίζεται ο Νόμος περί Πολιτικών Δικαιωμάτων που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να επιβάλλει την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων στους δημόσιους χώρους και να διώκει ποινικά τις διακρίσεις.

Την Άνοιξη του 1968, στις 4 Απριλίου, ο Λούθερ Κινγκ βρίσκεται στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου του μαζί με τους στενούς συνεργάτες του, συζητώντας για τα επόμενα σχέδιά του. Δυστυχώς, δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει τα σχέδιά του, καθώς πέφτει νεκρός από τη σφαίρα ενός λευκού ελεύθερου σκοπευτή. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονείται σε ηλικία 39 ετών. Η κηδεία του γίνεται στις 9 Απριλίου του 1968, όπου 100.000 άνθρωποι, λευκοί και έγχρωμοι, τον συνοδεύουν σε μια πορεία 6 χιλιομέτρων, μέχρι το νεκροταφείο της Ατλάντα της Τζόρτζια. 


ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕ

  • Δες εδώ την ομιλία που έδωσε στην Ουάσιγκτον στις 28 Αυγούστου 1963. Μπορείς να την διαβάσεις και εδώ. Ποιο είναι το όνειρό που έχει ο Λούθερ Κίνγκ; Τι διαφορετικό θα ονειρευόταν αν ζούσε σήμερα, το 2021;  Αν εσύ ήσουν ο Λούθερ Κινγκ, τι όνειρο θα είχες; Κατέβασε τα σύννεφα του Μουσείου από εδώ και γράψε το δικό σου όνειρο! Εκτύπωσέ τα, γράψε τις ιδέες σου και κόψε τα για να φτιάξεις το δικό σου μόμπιλε!
  • Ας φτιάξουμε το περιστέρι του Λούθερ Κινγκ! Το περιστέρι συμβολίζει την ειρήνη και την ελευθερία λόγω του λευκού χρώματός του. Κατέβασε εδώ το περιστέρι του Μουσείου και μαζί με την οικογένεια σου, τους φίλους σου ή/και τους συμμαθητές σου, ζωγραφίστε το με τα δαχτυλικά σας αποτυπώματα! Το μόνο που θα χρειαστείς είναι διάφορα ακρυλικά χρώματα και φυσικά τα… δάκτυλά σου. Ο καθένας μπορεί να γράψει το όνομά του στο τέλος και να προσθέσει μία κουκίδα του χρώματός του. Αλήθεια… πόσο όμορφο είναι το αποτέλεσμα όταν συνεργαζόμαστε όλοι μαζί;
  • Το ήξερες ότι στην Ουάσιγκτον υπάρχει «Η πέτρα της ελπίδας»; Πρόκειται για μία μεγάλη πέτρα από γρανίτη, πάνω στην οποία έχει σκαλιστεί πάνω της ο Λούθερ Κίνγκ. Παρατήρησε καλά τις φωτογραφίες κάτω και βρες ποιο είναι αυτό το μνημείο. Μάλιστα, υπάρχουν φήμες ότι ένα χάλκινο γλυπτό ύψους σχεδόν επτά μέτρων θα αποκαλυφθεί τον Οκτώβριο του 2022 στο παλαιότερο δημόσιο πάρκο των ΗΠΑ ως μνημείο για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τη σύζυγό του. Το γλυπτό σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Χανκ Γουίλις Τόμας και ονομάζεται «Η Αγκαλιά», γιατί το γλυπτό είναι χέρια που σχηματίζουν μια τρυφερή αγκαλιά Αλήθεια… έχεις κάποιο αντίστοιχο μνημείο στην περιοχή σου; Και αν ναι, ποιον ή ποια δείχνει; Για ποιο λόγο του έφτιαξαν το μνημείο;