#08 Διαδρομή - Μάταλα

Ποια παραλία στο Ηράκλειο έχει σπηλιές;

Οι πρώτες ημέρες του Ιουνίου είναι προ των πυλών και τα μπάνια έχουν ήδη ξεκινήσει στις πανέμορφες παραλίες της Κρήτης. Σίγουρα θα έχεις κολυμπήσει και θα έχεις κάνει βουτιές σε πολλές από αυτές! 

Ποια από όλες, όμως, έχει σπηλιές;

Τα Μάταλα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται νοτιοδυτικά του νομού Ηρακλείου και απέχει 71 χιλιόμετρα από την πόλη μας. Τα Μάταλα είναι το πιο διάσημο παραθαλάσσιο χωριό, όχι μόνο για τη φυσική του ομορφιά και τους ανθρώπους του, αλλά κυρίως για την περίφημη παραλία τους! Η παραλία (που έχει το ίδιο όνομα με το χωριό) είναι διάσημη για τις φυσικές σπηλιές της, στις οποίες έμεναν οι χίπηδες τη δεκαετία του '70. 

Παρατήρησε προσεκτικά την παραλία με τις σπηλιές στις φωτογραφίες του τουριστικού μας οδηγού This Is Crete:

  • Σε ποιο σημείο βρίσκεται η παραλία;
  • Πού βρίσκονται οι σπηλιές σε σχέση με την παραλία; Ποια είναι η πρόσβασή τους;
  • Όπως παρατηρείς από ψηλά την παραλία, πώς πιστεύεις ότι σχηματίστηκαν οι σπηλιές;

Αφού παρατηρήσεις καλά τις φωτογραφίες, βρες περισσότερες πληροφορίες για τις σπηλιές στον τουριστικό μας οδηγό εδώ

Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή, δείχνουν ότι η συγκεκριμένη παραλία ήταν, κατά τη Μινωική Εποχή, το λιμάνι της αρχαίας πόλης της Φαιστού. Φαντάσου το λιμάνι της Φαιστού και ζωγράφισέ το. Πού θα ήταν ο μόλος; Πού θα αγκυροβολούσαν τα πλοία;

Μη ξεχάσεις να βρεις κάτω στις φωτογραφίες το χαρτί με το μυστικό κλειδί. Κάπου μπορεί να μας βοηθήσει!

Καλές βουτιές!

#Tips:

  • Λένε ότι οι χίπηδες έμεναν στις σπηλιές στα Μάταλα κατά τη δεκαετία του ’70. Ποιοι είναι αυτοί οι χίπηδες; Και για ποιο λόγο ονομάζονται έτσι; Γνωστοί ως «παιδιά των λουλουδιών», οι χίπηδες ήταν μία ομάδα νέων ανθρώπων που ενώθηκαν και προσπάθησαν να φέρουν νέες ιδέες στην κοινωνία εκείνης της εποχής. Αν υπήρχαν σήμερα οι χίπηδες, πώς θα ήταν; Πού θα ζούσαν;
  • Εξερεύνησε τα βιβλία σου, αλλά και το διαδίκτυο (με τη βοήθεια ενός μεγάλου!), και ανακάλυψε περισσότερα για τη ζωή των Μινωιτών στη Φαιστό. Πώς ζούσαν; Πώς ήταν η ζωή στο λιμάνι; Θυμήσου το βιβλίο της ιστορίας του σχολείου εδώ και διάβασε περισσότερες πληροφορίες για την πόλη της Φαιστού εδώ.