#05 Διαδρομή - Ενετικά Τείχη

Ποιο είναι το πιο σπουδαίο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου σήμερα; 

Η πόλη του Ηρακλείου φημίζεται για τα υπέροχα μνημεία της, τα οποία αναδεικνύουν την ιστορία της και τους διάφορους λαούς που έζησαν για πολλά χρόνια σε αυτήν. Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της, όμως, ξεχωρίζει τόσο για την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό του, όσο και για το μέγεθός του. 

Σε ποιο μνημείο του Ηρακλείου μπορείς να περπατήσεις… πάνω του; 

Τα Ενετικά Τείχη είναι ένα από τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα που κατασκεύασαν οι Βενετοί στην πόλη του Ηρακλείου, το οποίο σήμερα αποτελεί και το καλύτερα διατηρημένο έργο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1462 από τους Βενετούς και διήρκεσε έναν αιώνα, δηλαδή 100 ολόκληρα χρόνια.  

Διάβασε την ιστορία της κατασκευής τους στον τουριστικό μας οδηγό This Is Crete

  • Πού έχτισαν τα τείχη οι Βενετοί; 
  • Για ποιο λόγο τα έχτισαν; Ποιους ήθελαν να προστατέψουν;
  • Πόσο μεγάλο σε μέγεθος είναι αυτό το έργο; Τι υλικό χρησιμοποίησαν για την κατασκευή του;

Στη συνέχεια, παρατήρησε προσεκτικά τις φωτογραφίες εδώ και βλέποντας τις ταμπέλες, δοκίμασε να φτιάξεις τον χάρτη των Τειχών. Ποια σημεία της πόλης αναγνωρίζεις; Ποιες οδοί περνούν μέσα από τα Τείχη; Βρες εδώ το χάρτη της πόλης για περισσότερη εξερεύνηση!

Φτιάχνοντας τον χάρτη, σχεδίασε και το περίγραμμα των Τειχών μαζί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Ποια είναι τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά; Μα φυσικά… οι προμαχώνες του! Τι είναι οι προμαχώνες και που χρησίμευαν; Ανακάλυψε περισσότερα για αυτούς και τα οχυρωματικά έργα εδώ

Τώρα που γνωρίζεις καλά τα οχυρωματικά μυστικά των Βενετών, ήρθε η ώρα να φτιάξεις τα δικά σου Τείχη! Διάλεξε αντικείμενα διαφορετικού υλικού και μεγέθους που έχει στο σπίτι (από τουβλάκια lego μέχρι οδοντογλυφίδες) και δοκίμασε τις αντοχές των υλικών και τη δύναμη των κατασκευών σου.

Μη ξεχάσεις να βρεις το μυστικό χαρτί με το κλειδί κάτω στις φωτογραφίες Όλο και κάπου θα μας βοηθήσει!

Καλό χτίστιμο!

#Tips:

  • Στα περισσότερα κείμενα που θα διαβάσεις, θα συναντήσεις πολύ το όνομα «Χάνδακας» και «Κάντια». Ποιοι είναι αυτοί; Αυτά ήταν τα ονόματα του Ηρακλείου, πριν η πόλη μας αποκτήσει το όνομα που ξέρουμε σήμερα: Κνωσός < Ηράκλειον < Χάνδακας < Μεγάλο Κάστρο < Κάντια < Καντιγιέ < Ηράκλειο. Εξερεύνησε την ιστορία της πόλης μας μέσα από την εφαρμογή του Δήμου Ηρακλείου «Μία πόλη, μία ιστορία»
  • Ανακάλυψε και άλλα γνωστά οχυρωματικά έργα και τείχη που υπάρχουν στο νησί της Κρήτης, στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Βιβλία, ταξιδιωτικοί οδηγοί και φυσικά το διαδίκτυο θα σε βοηθήσουν στην έρευνά σου. Ποια άλλα κάστρα με τείχη υπάρχουν στην Ελλάδα; Ποιο άλλο μεγάλο τείχος γνωρίζεις που βρίσκεται στην Κίνα;