Black History Month | Μήνας Μαύρης Ιστορίας

Black History Month | Μήνας Μαύρης Ιστορίας 2024

Για 4η συνεχόμενη χρονιά υποδεχόμαστε τον Φεβρουάριο με ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Μήνα Μαύρης Ιστορίας!  

Ο «Μήνας Μαύρης Ιστορίας», γνωστός επίσης ως αφροαμερικανικός μήνας ιστορίας, αποτελεί μία ετήσια εκδήλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο για την ανάμνηση των σημαντικών ανθρώπων και γεγονότων στην ιστορία της αφρικανικής διασποράς. Γιορτάζεται κάθε χρόνο, στην Αμερική και τον Καναδά τον Φεβρουάριο, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο.

Έχει τις ρίζες του στο 1926, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ο ιστορικός Κάρτερ Γούντσον (1875-1950) και η «Ένωση για τη Μελέτη της Νέγρικης Ζωής και Ιστορίας», ανακοίνωσαν ότι η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα είναι «Εβδομάδα Νέγρικης Ιστορίας». 50 χρόνια αργότερα, το 1976, αποφασίστηκε ότι η γιορτή αυτή θα διαρκεί όλο το μήνα.

Φέτος, το θέμα είναι "Αφροαμερικανοί και τέχνες", που καλύπτει τις πολλές επιπτώσεις που είχαν οι Αφροαμερικάνοι, αλλά και όλα όσα πρόσφεραν στις εικαστικές τέχνες, τη μουσική, τα πολιτιστικά κινήματα και πολλά άλλα. Όλο το μήνα Φεβρουάριο, λοιπόν, παρέα με το Exploration, θα γνωρίσουμε σημαντικούς ανθρώπους που έχουν διαπρέψει σε διάφορες μορφές τέχνης και έχουν συμβάλει στη διατήρηση και ενδυνάμωση της ιστορίας και της μνήμης της μαύρης κοινότητας. 

Λίγα λόγια για τον μήνα:

Ο «Μήνας Μαύρης Ιστορίας», γνωστός επίσης ως αφροαμερικανικός μήνας ιστορίας, αποτελεί μία ετήσια εκδήλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο για την ανάμνηση των σημαντικών ανθρώπων και γεγονότων στην ιστορία της αφρικανικής διασποράς. Γιορτάζεται κάθε χρόνο, στην Αμερική και τον Καναδά τον Φεβρουάριο, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο.

O «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» κατ ‘αρχάς, αναγνωρίστηκε στον Καναδά από μια μικρή ομάδα των μαύρων Καναδών το 1950 και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο υπόλοιπο Οντάριο από την Εταιρεία Μαύρης Ιστορίας του Οντάριο το 1979. Η καναδική κυβέρνηση αναγνώρισε επίσημα το Μήνα Μαύρης Ιστορίας το 1995. Έχει τις ρίζες του στο 1926, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ο ιστορικός Κάρτερ Γούντσον (1875-1950) και η «Ένωση για τη Μελέτη της Νέγρικης Ζωής και Ιστορίας», ανακοίνωσαν ότι η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα είναι «Εβδομάδα Νέγρικης Ιστορίας». 50 χρόνια αργότερα, το 1976, αποφασίστηκε ότι η γιορτή αυτή θα διαρκεί όλο το μήνα. 

Ωστόσο, όπως και σε κάθε χώρα που γιορτάζει το Μήνα της Μαύρης Ιστορίας, εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα ρατσισμού και διακρίσεων. Ο ρατσισμός μπορεί βέβαια να είναι λιγότερο εμφανής στο Καναδά συγκριτικά με άλλες χώρες, αλλά και εκεί κάνουν την εμφάνιση τους περιστατικά βίας και φυλετικών διακρίσεων.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση με τίτλο “Still Standing: 400 Years of Black Excellence” στον Καναδά. Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε από την Επιτροπή του Μήνα Μαύρης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Carleton και συμμετείχε πληθώρα φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου. Μέσα από διάφορα δρώμενα, ποίηση και μουσικές παραστάσεις, καθηλωτικές συζητήσεις και παρουσιάσεις, η εκδήλωση αυτή στόχευε να δείξει τους τρόπους με τους οποίους οι μαύροι έχουν συμβάλει στον πολιτισμό και την ιστορική εξέλιξη του Καναδά.

Ως μέλος της επιτροπής, η Dr. Melissa Redmond δήλωσε ότι αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, οι άνθρωποι της αφρικανικής καταγωγής έχουν συμβάλει στην καναδική πολιτιστική κληρονομιά από τότε που ο Mathieu da Costa, έφτασε και έζησε στην ιθαγενή γη που αργότερα θα ονομαζόταν Καναδάς στις αρχές του 1600.

Έκτοτε, οι μαύροι Καναδοί έχουν εμπλουτίσει τον πολιτισμό της χώρας με αμέτρητους τρόπους σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, της κυβέρνησης, του αθλητισμού, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, της μουσικής, της εκπαίδευσης και πολλών άλλων. Έχουν επίσης διαδραματίσει αξιοσημείωτο ρόλο στην προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων, της κοινωνικής υπεράσπισης και της προστασίας των μαύρων στον Καναδά. Τέλος, οι μαύροι άνθρωποι συνέβαλαν στον καναδικό πολιτισμό, μοιράζοντας και συνεχίζοντας τις κουλτούρες των αρχικών πατρίδων τους.

Η εκδήλωση αυτή έκλεισε συνειδητοποιώντας ότι ο «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» πρέπει να γιορτάζεται όλο το χρόνο έτσι ώστε να κατανοηθούν και να εκτιμηθούν πραγματικά οι πολυάριθμες συμβολές των μαύρων Καναδών αλλά και να γίνουν καθοριστικές αλλαγές στις πολιτικές, στα θεσμικά όργανα και στις προσπάθειες πολιτιστικής διπλωματίας του Καναδά, με σκοπό να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μαύρη κοινότητα.